DAČIĆ ODBRUSIO HRVATSKOM ZVANIČNIKU: Miro, pronađi vaše novine iz 1918. pa saznaj šta je istina...
Dačić poručio hrvatskom zvaničniku da se bolje informiše o ulozi Srba u oslobađanju Dalmacije!, Foto: Beta / Ognjen Stevanović

oštro!

DAČIĆ ODBRUSIO HRVATSKOM ZVANIČNIKU: Miro, pronađi vaše novine iz 1918. pa saznaj šta je istina...

Dačić poručio hrvatskom zvaničniku da se bolje informiše o ulozi Srba u oslobađanju Dalmacije

Objavljeno: 19.02.2019. 11:18h

Umesto što me ocenjuje, veliki poznavalac "povijesti" Miro Kovač neka potraži u arhivama naslove iz hrvatske štampe 1918. pa će se uveriti šta je istina.

Ovako je za "Novosti" šef srpske diplomatije Ivica Dačić odgovorio na reči predsednika Odbora za spoljnu politiku Sabora da "srpska vojska nije došla u Dalmaciju 1918. da spase Hrvate, već da osigura veliku Srbiju" i da ministar spoljnih poslova Srbije "manipuliše, ne zna istoriju i mora na popravni".

On je reagovao na nedavnu Dačićevu izjavu da je srpska vojska 1918. sprečila da Dalmacija postane italijanska.

- Nešto nije u redu. Ako je 1918. na rivi u Dalmaciji 20.000 ljudi s radošću dočekalo Srbe da ih brane od Italijana, a danas s rive bacaju srpske vaterpoliste u more - rekao je Dačić neposredno posle napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu.

Inače, decembra 1918. splitski dnevnik "Novo doba" (kasnije "Slobodna Dalmacija") na naslovnoj strani je objavio da je u Split ušla srpska vojska da su građani klicali "Dobro došli, braćo".

Među okupljenim Splićanima bilo je mnogo navijača Hajduka koji su vikali: "Živela srpska vojska, živela Jugoslavija". Tadašnji glavni urednik Vinko Kisić, atmosferu u danima propasti Austrougarske opisao je kao "delirijum oduševljenja".

BONUS VIDEO:

Danijela Mandić devojka Mihajla Šaulića (KURIR TV)

(Espreso.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media