PRIŠTINA OBJAVILA PLATFORMU O DIJALOGU SA BEOGRADOM: Evo šta u njoj zaista piše i kakvu poruku Albanci šalju Srbima
Platforma Prištine, Foto: prentscren

OTKRIVAMO!

PRIŠTINA OBJAVILA PLATFORMU O DIJALOGU SA BEOGRADOM: Evo šta u njoj zaista piše i kakvu poruku Albanci šalju Srbima

Sve je jasno

Objavljeno:

Predlog platforme o nastavku dijaloga s Beogradom koji je usvojila Priština, a koji će danas biti dostavljen parlamentu, predviđa, između ostalog, priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Predviđa i ukidanje Rezolucije 1244 i osnivanje suda za zločine koje su tokom poslednjih sukoba na kosovskoj teritoriji navodno počinili Srbi.

Prema pisanju lista „Zeri“, koji je imao uvid u ovoj dokument, platforma predviđa i da svaki sporazum koji se Prištini ponudi na potpisivanje treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

Platforma se ne bavi zahtevom Beograda, SAD i EU o ukidanju stopostotno uvećanih taksi na robu iz centralne Srbije, što je uslov da dijalog bude nastavljen.

Platforma koju je spremila delegacija Prištine "nanosi udarac ideji o razmeni teritorija", piše portal Telegrafi.

Između ostalog, u njoj piše da je "suverenitet Kosova neosporan". Platforma uspostavklja principe i zvanične pozicije Kosova u procesu dijaloga.

Ona cilja da "ostvari širi politički i društveni konsenzus u dijalogu sa Srbijom".

U nacrtu ovog dokumenta piše da je glavni cilj Kosova da obezbedi priznanje i prihvatanje suvereniteta Kosova kao nezavisne države.

Dalje, kaže se da konačni i pravno obavezujući dokument mora da bude jasan i nedvosmislen.

"Svaki konačni sporazum sa Beogradom mora biti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo, u kojem piše da je suverenitet i teritorijalni integritet Kosova nepovrediv i neotuđiv", piše u nacrtu dokumenta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.