ZA SRBE SAM ĐAVO, JER SAM IŠAO KOD SLOBE I JER MI JE JSO GURAO PUŠKU U REBRO! Čeda nije nikada bio ovako BRUTALAN
Čedomir Jovanović otvorio dušu, Foto: Fonet

REKAO JE MNOGE STVARI

ZA SRBE SAM ĐAVO, JER SAM IŠAO KOD SLOBE I JER MI JE JSO GURAO PUŠKU U REBRO! Čeda nije nikada bio ovako BRUTALAN

Ovo nismo nikada čuli od Jovanovića

Objavljeno:

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u Danu uživo TV N1 da bojkot sednica parlamenta vidi kao odraz nemoći. Srbiji je potrebno više Evrope i tržišta, a ne populizam i "Žuti prsluci", poručio je on.

Komentarišući odluku dela opozicionih stranaka da bojkotuju sednice Skupštine Srbije, Jovanović je rekao da srpski parlament nije jedini u svetu koji danas deluje besmisleno, navodeći primere SAD i Velike Britanije koje su, kako je naveo, "kolevke demokratije".

Na pitanje smatra li da onda da je britanski parlament servis premijerke Tereze Mej, Jovanović je kazao da ne misli, ali da "oni imaju stomak, a mi smo se ogulili do kosti".

"Sve ratove koje smo mogli da vidimo, vodili smo i sada se vraćamo u rat samih sa sobom. Vidim bojkot kao izraz nemoći. Mi smo svoje potencijale potrošili. Svoj politički život sam izgradio na ulici, u sukobima sa polcijom, smrzavajući se... Zašto sam ja đavo danas? Što sam išao kod Miloševića u kuću, što sam sa Zoranom (Đinđićem) išao u Kulu gde su mi gurali pušku u rebro? Šta nam ostaje ako odemo iz parlamenta? Gde idemo? Je l' možemo makar sada da razgovaramo jedni sa drugima", upitao je on.

Kaže da je prisustvovao sednici na kojoj je govorio slovenački predsednik Borut Pahor jer je želeo da razgovara sa njim.

"Pitao me je da li je u Srbiji moguć konsenzus, rekao sam mu da iz sednice parlamenta može da vidi koliko je moguć", naveo je lider LDP-a.

Na pitanje koje su još opozicione stranke ostale u sali, Jovanović je rekao da su tu bile i sve manjinske stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine, i Srpska radikalna stranka.

"I šta to znači? Da smo Šešelj i ja isto!? Naprotiv - on bi voleo da me nema, voleo bi da se ponašam kao i drugi, da pišem Vučiću besmislena pisma o Kosovu, da mu pretim ako izađe iz okvira Ustava koji smo nametnuli Srbiji da se nikada ne bi promenila", poručio je on.

Podsetio je i da važeće izborne zakone i Poslovnik nije doneo Vučić, već Demokratska stranka koja, prema njegovoj oceni, nije imala snage da na drugačiji način rešava probleme.

"Je l' imamo problem u radu Skupštine? Možemo li da predložimo novi Poslovnik, bolje izborne zakone? Mi smo napravili ovo u čemu živimo (...) Izborni uslovi su radikalni i ekstremni kao naši svakodenvni odnosi. Te razlike nisu posledica hira, nego slabosti", smatra predsednik LDP-a.

Problemi Srbije nisu jednostavni, smatra Jovanović i poručuje da zato mora da se rešava "problem koji presudno utiče na našu budućnost", i da se ne može sanjati o demokratij, a istovremeno bežati od vrednosti na kojima počiva Evropa i uzore tražiti u ekstremnoj desnici i "Žutim prslucima".

Čedomir Jovanović u Skupštini Srbije
Čedomir Jovanović u Skupštini Srbije foto: Beta / Milan Obradović

Jovanović je rekao i da nije dobio nikakav odgovor od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" na svoj predlog da razgovara sa njima. Dodao je i da mnogi njegovi prijatelji idu na proteste, vode svoju decu i posle toga odu na kafu, jer ih to podseća na život od pre 20 godina kada im je bilo lepše.

Na podsećanje da je pre 20 godina i on protestovao na ulici, lider LDP-a je rekao da "ovo nije Srbija iz 1996/97, ovo je Srbija koja više nema snagu za to".

Jovanović je rekao i da ljudi stalno traže nova lica u politici. "Hteli smo novo, a šta smo uradili Saši Jankoviću, šta smo uradili Saši Raduloviću, šta smo uradili 'Patkici'? Šta ako nema novih lica", upitao je on.

Rekao je i da svojevremeno nije bilo prostora za njegovu saradnju sa Sašom Jankovićem, ali da je sramota da se nekadašnji lider PSG-a danas "žigoše kao saradnik Državne bezbednosti".

Poručio je i da nikada neće odustati od svojih ciljeva, ali da je "još toliko normalan" da ne gaji iluziju da LDP može da spasi Srbiju, već da svako ima sovju ulogu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.