DAČIĆU NOVI MANDAT: Socijalizam je stan, posao, obrazovanje, zdravstvo, penzija, PORUČIO JE PREDSEDNIK SPS
Čitav vrh SPS došao je danas na Kongres, Foto: Stefan Kojić

deseti KONGRES SPS

DAČIĆU NOVI MANDAT: Socijalizam je stan, posao, obrazovanje, zdravstvo, penzija, PORUČIO JE PREDSEDNIK SPS

Svoju reč daje 2.700 delegata

Objavljeno: 17:42h
Darko Zlojutro

Socijalistička partija Srbije danas bira novo rukovodstvo stranke, a jedini kandidat za stranačkog šefa je Ivica Dačić!

U sali centra "Sava" održava se X Kongres SPS pod sloganom: "Mi stojimo postojano".

17:41 vise od 2700 delegata je izabralo Ivicu Dacica za predsednika partije na X kongresu Socijalisticke partije Srbije!

15:00 - Svečanost u Sava Centru je završena, a na zatvorenoj sednici koja će trajati sve do 17 časova kako je predviđeno, biće izabran predsedenik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

14.25. Srbija može da posluži kao primer, ne samo u regionu, već i Evropi kada je reč o rešenjima u uređenju odnosa većine prema manjinama, rekao je danas predsednik SVM Ištvan Pastor.

Pastor je istakao da su značajnu ulogu u tome imali socijalisti i njihov predsednik Ivica Dačić i kao ministar unutrašnjih i kao ministar spoljnih poslova.

Stvarao se ambijent da se međunacionalni sukobi posalju u prošlost. Sećam se 2007., 2008. godine kada smo krenuli u normalizaciju odnosa. To nisu bili laki trenuci. Želim da se zahvalim svima iz SPS koji su verovali u ispravnost takvog poteza, jer mislim da nas je vreme potvrdilo”, rekao je Pastor.

On je dodao da je Srbija mnogonacionalna država i to naveo kao veliku vrednost.

Ištvan Pastor
Ištvan Pastor foto: Stefan Kojić

Ovo je ne samo 10. Kongres nego je i deseogodinsjica normalizacije našeg odnosa koji se ogleda u partnerstvu. Uspešna politika se može graditi ako imate dobre odnose sa partnerima, rekao je Pastor.

On je dodao da SVM i SPS spaja briga i odanost zajedničkoj domovini iako su ideloški drugačiji.

I mi vojvođanski Mađari, iako smo drugačiji, doživljavamo Srbiju kao svoju domovinu i odani smo joj. Gradićemo pošten partnerski odnos sa svima koji žele dobro Srbiji, rekao je Pastor..

14.10. Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da Socijalsitička partija Srbije (SPS) matematički nije bila potrebna SNS-u u koaliciji ni 2014. ni 2016. godine, ali je znao da nije dobro ići u promene bez te stranke, te da pitanje partija nije najvažnije, već zajednička borba za budućnost Srbije.

Vučić je to rekao na 10. Kongresu SPS koji je održan u Centru "Sava" dodavši da je znao da je SPS bio "više nego potreban i da nije dobro i da ne smeju ići odvojeno u promene u Srbiji".

"SPS nije bio potreban matematički, ali politika nije matematika. Morate da se saglasite sa ljudima i da gurate zajednički politiku, snažno", rekao je Vučić. On je zahvalio lideru SPS i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću za koga je rekao da je vredno radio i učinio da pozicija Srbije u odnosima sa Prištinom bude "nešto čvršća, jača, da možemo nešto više da tražimo i stvorimo za srpski narod na Kosovu".

Vučić je dodao da Srbija nije imala ništa u razgovoru sa Albancima i da "ništa nije bilo naše i danas je malo toga naše".

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić foto: Stefan Kojić

Uz to, rekao je da su koraci u odnosima sa Republikom Srpskom od sedam milja i poručio predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku da će uvek više voleti Slobodana Miloševića od njega, ali da su rezlutati bolji danas nego tada".

"Pred nama su godine nelake, ali će nam ekonomija biti bolja i snažnija, penzioneri će imati veće penzije, radnici koji dobro rade imaće veće plate", rekao je Vučić.

On je kazao da su Srbiji potrebni svi prijatelji u regionu i svetu koji u saradnji sa Srbijom vide budućnost.

14:00 - Prisutnima se obratio i Aleksis Cipras premijer Grčke

- Velika mi je čast što se nalazim ovde kao premijer Grčke i predstavnik prve partije levice koja je došla na vlast u Grčkoj. Ovde u Beogradu se uvek lepo osećam, osećam prijateljsku klimu, osećam se kao kod kuće. Nalazim se danas ovde kao prijatelj, kao premijer Grčke, kao predstavnik partije SIRIZA i kao Grk za koga srpski narod prestavlja prijatelje. Ne dozvoljavamo srpskom narodu da stoji sam, već pomažemo u teškim trenucima. Uvek smo se istorijski nalazili na istoj strani, uvek smo se zajedno borili i prolili krvi ...Svaki put posetim spomenik Rige od Fere koji predstavlja simbol pravde, borbe i demokratije. On je pre 220. godina pogubljen zbog idela, ali on nama predstavlja inspiraciju, iako je to ponekad vrlo teško.

13: 55 - Obraćanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika

Zahvaljujem se predsedniku Aleksandru Vučiću na podrši i pomoći Repulici Srpksoj. Čast je biti ovde. Mi iz RS više volimo Srbiji nego vi sami ovde. Volimo Srbiju , jer želimo njen uspeh, više nego vi, volimo njen uspeh. Vi, suočeni sa problemima svakodevice možda ponešto zaboravite, ali mi ne zaboravljamo i okrenuti smo vama. Verujemo da Srbija i njen narod zavređuju našu pažnju. Srbija je uticala da se formira Republika Srpska i to ne zaboravljamo i mi vracamo ljubavlju koju imamo -kratak je bio Milorad Dodik.

Naveo je da raspad bivše zemlje nije bio pravedan za srpski narod. “Mi smo u BiH zato što moramo, a ne zato što želimo, izloženi smo značjanom pritisku međunarodnog faktora, koji je devastirao Dejtonski sporazumu u delu naših prava I u u stalnoj smo borbi da se izborimo za ono što smo stekli tim sporazumom”, ističe Dodik.

Ostajemo posvećeni stabilnosti I miru, ne tražimo više od onoga što nam je garantovano Ustavom I zato nam je podrška Srbije potrebna I zato je I dobijamo, zaključio je on.

1 / 2 Foto: Stefan Kojić

13.40 . Ivica Dačić je predstavio svog dugogodišnjeg prijatelja i predsednika stranke Jedinstvena Srbija i zamolio ga za obraćanje:

- Nismo pogrešili što smo ušli u koaliciju i podržali Aleksandar Vučića. Moramo da kažemo onim jadnicima to jest opozivionarma koji izlaze na ulice kad je Srbiji najteže i kad se borimo protiv celog sveta. Oni ne traže pravdu, ne pitaju se zašto su Kosovski Albanci formirali Vojsku Kosova i zašto su povećali takse, njih zanima samo vlast- bio je jasan predsednika Jedinstvene Srbije i zahavlio se Vučiću na podršci i zahvalio na politici koju vodi i za kraj čestitao svim prisutnima, ali i građanima Srbije predstojeće praznike.

- Mi smo napravili koaliciju 2008. godine i i majući u vidu da živim na selu i da sam na selu rođen stranka JS i ja smo tada konstatovali da najbolji domaćini i menadžeri sa iskustvom su u SPS-u - započeo je obraćanje Palma i zamolio sve prisutne za gromoglasan aplauz i najavio da je na Kongres stigao i predsednik Srbije Alekandar Vučić zajedno sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i na kratko prekinuo svoj govor.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

13:20. Srbija u svojoj brobi za Kosovo i Metohiju ima samo sebe, toga moramo da budemo svesni, ako ne budemo sami vodili računa o najvišim interesima, onda to niko neće to uraditi umesto nas. Srbija je u svoju korist uspela da preokrene sva dešavanja na Kosovu.

- Ne treba ni da vam govorim da nam je Kosovo sada najteže pitanje. Za sad je 12 država povuklo prizanje Kosova kao nezavisne države,Kosovo nije primljeno u UNESCO, nije primljeno u INTERPOL. Aleksandar Vučić mi je zamerio što sam se previše radovao kada smo pobedii i Intrepolu, ali razmišljam da smo izgubili bio bih tužan, pa kako da budem tužan kad smo pobedili- rekao je Dačić.

Ukazao je da je u UNESKO najpre 92 zemlje glasalo za prijem Kosova, a tri godine kasnije, nedavno - 76.

- 50 zemalja je bilo protiv, a sada 56. Uspeli smo da preokrenemo situaciju i to je ono što ekstremnim snagama u svetu i Prištini smeta. Njima smeta to što ne mogu da dobiju sve što su godinama i decenijama ranije radili kršeći međunarodno pravo, optužujcuhi Srbij da je kriva za navodno etničko čisćenje i genocid. Srpski narod je najveća žrtva genocida u Hrvatskoj, BiH i na KiM - naglasio je on.

12.54 Počelo je obraćanje predsednika SPS-a Ivice Dačića

- Nadam se da ću uspeti da prebrojim naše goste, pozivam vas da pozdravite naše goste, pre svega Milorada Dodika predsednika RS. Želim najsrdačnije da pozdravimn našeg prijatelja Dragana Markovića Palmu, našeg prijatelja Jošku Broza-ovo je i njegova partija- naglasio je Dačić i dodao da je i Joškin deda bio predsednik .

Obraćanje predsednika SPS-a Ivice Dačića
Obraćanje predsednika SPS-a Ivice Dačića foto: Stefan Kojić

Dačić je pozdravio je i stranku Zelenih na čelu sa Ivanom Karićem, Ištvana Pastora predstavnika Mađara kao i predstavnike mnogih političkih stranaka, diplomatskog kora, predstavnike sindikata, profesora Zorana Stojiljkovića i Ivicu Cvetanovića, Borisava Jovića nekadašnjeg predsednika Partije, Milana Milutinovića nekadšnjeg predsednika Srbije, Milomira Minića nekadašneg sekretara partije, Vladislava Jovanovića uvaženog ministra spoljnih poslova.

Obraćanje predsednika SPS-a Ivice Dačića
Obraćanje predsednika SPS-a Ivice Dačića foto: Stefan Kojić

- Hodamo na stazi koju su utabali naši najbolji prethodnici ...niko u Srbiji nema takvo nasleđe niti tako stručne i posebne ljude za takav posao. Socijalističke vrednosti su u osnovi naše nacionalnosti. Socijalisiti su srpski politički brend i ne postoji veća snaga za dubljim korenima od SPS-a...

Dačić je podsetio i na tekovine koje je doneo socijalizam u Srbiju i nekadašnju Jugoslaviju, na partizane i na njihovu borbu. On je podsetio i da do pojave socijalista i komunista nijedno siromašno dete nije moglo da se leči ili da se školuje...

U toku obraćanja, Dačić je citirao i nekadašnju himnu Hej Sloveni: Mi stojimo postojano, kao klisurine, proklet bio izdajica svoje domovine...

Ja sam dete sa sela iz siromašne porodice, a bio sam najbolji đak i student i u Nišu i u Beogradu... Spavao sam na podu kao ilegalac u studentskom domu a postao sam i predsednik stranke i predsednik vlade, ministar MUP, šef diplomatije, a to je bilo moguće samo u socijalizmu.

Dačić je u obraćanju naglasio i da ne želi da bude, i da to svi znaju, predsednik socijalista utopista nego modernih socijalista, a to znači sledeće:

Socijalizam je stan, posao, obrazovanje, zdravstvo, penzija! To je moderni socijalizam - rekao je Dačić dodajući da je sve to moguće samo u zemlji koja je ekonomski jaka.

12:30 Lider SPS je objasnio da ulazak u strateško partnerstvo sa SNS i u vladajuću koaliciju ima samo jedan cilj - snažnu Srbiju, ne samo ekonomski nego u svakom pogledu, a u svemu tome je i SPS sidro stabilnosti.

12.15 Čitav vrh SPS došao je danas na Kongres sem Đorđa Milićevića koji se još uvek oporavlja od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, ali je iz bolničke postelje poslao glas "za" izbor Ivice Dačića na mesto predsednika SPS.

Milutin Mrkonjić (levo) i Novica Tončev (desno)
Milutin Mrkonjić (levo) i Novica Tončev (desno) foto: Espreso

U prvim redovima sede narodni poslanik i biznismen Novica Tončev i poslanik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić.

Sin i sestra Ivice Dačića
Sin i sestra Ivice Dačića foto: Stefan Kojić

Stigao je i predsednik stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma foto: Stefan Kojić

Događaju prisustvuju i Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Kine Li Mančang.

 Ministar Goran Trivan i ambasador Kine Li Mančang
Ministar Goran Trivan i ambasador Kine Li Mančang foto: Stefan Kojić

Specijalni gosti biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras koji kasne zbog političkih obaveza.

Svi delegati Kongresa, njih 2.700 iz cele Srbije kako je najavljeno daće podršku starom šefu socijalista da nastavi rad na čelu SPS, a on će onda predložiti potpredsednike i ostale stranačke funkcionere.

Publika na X Kongresu SPS-a
Publika na X Kongresu SPS-a foto: Espreso

Podsetimo Dačić je na čelu SPS od 2006. godine, a na tu funkciju reizabran je 2010. i 2014. Danas bi trebao da dobije četvrti mandat.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.