VUČIĆEVA PORUKA SVETU: Sve što Priština radi je protivpravno i ilegalno! Srbija neće dozvoliti da je ponižavate!
Predsednik Vučić o vojsci Kosova, Foto: Printscreen

nije u skaldu sa pravom

VUČIĆEVA PORUKA SVETU: Sve što Priština radi je protivpravno i ilegalno! Srbija neće dozvoliti da je ponižavate!

Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da zadrži mir i stabilnost

Objavljeno: 14:18h

Predsednik Srbije je naglasio da je KFOR taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Trsteniku da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 12 44 i dodao da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti. - KiM je za nas velika muka, posebno zbog poteza Prištine i najave formiranja vojske, što nije zasnovano ni na pravu ni na Rezoluciji 1244. Obaveza Kfora je da raspusti vojsku. Ali, oni to neće uraditi, reći će da se sve promenilo od kada su proglasili nezavisnost - rekao je Vučić. Dodao je da nas to dovodi u veoma tešku situaciju, ali da svim majkama poručuje da ćemo činiti sve što možemo da pomognemo narodu na KiM i da sačuvamo mir. - Sve što možemo - poručio je on Trsteničanima okupljenim na otvaranju fabrike kablova za auto-industriju "Amphenol Automotive Technology Uputio je još jednu poruku, kako kaže, svetu. - Nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod, jer to vam ni srpski narod ni Srbija neće dozvoliti - rekao je on. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas šefu Unmika Zahiru Taninu da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija biti značjno pogoršana kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske. Šef UNMIK je rekao da deli zabrinutost za situaciju na KiM. Vučić je rekao da namera Prištine da formira vojsku tzv. Kosova predstavlja novu, provokativnu i jednostranu meru, posle uvođenja taksi na srpsku robu, i izaziva veliku zabrinutost Srbije za za budućnost Srba na KiM.

Vučić i Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, razmotrili su danas aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na KiM. Predsednik Srbije je naglasio da je KFOR taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca. On je najavio konsultacije sa prijateljima Srbije u Savetu bezbednosti UN o akcijama koje bismo mogli da preduzmemo kao reakciju na formiranje vojske tzv. Kosova. Tanin je naglasio da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da “Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na KiM”. Tanin je takođe rekao da je to i stav aktuelnog generalnog sekretara Guteresa: Rezolucija 1244 ostaje važeći okvir za međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kao i da promene mandata KFOR nema bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN. Šef UNMIK je naglasio da ima uveravanja od strane KFOR da će nastaviti saradnju sa Misijom UN u okviru Rezolucije 1244. On je podsetio i na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz Centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika republike. Predsednik Vučić je zamolio šefa UNMIK Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu. On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas takođe da ako se ne sviđa narodu, onda nek na izborima izaberu nekog drugo, ali ne na ulicama. - Kada narod na izborima kaže da želi nekog drugog, izvolite, pa radite. A to da ja svoju politiku menjam pod pritiskom neću... Ako vam se ne sviđam, izbaretie nekog drugog, ali na izborima - kazao je Vučić u Trsteniku nakon otvaranja novog pogona fabrike. On je rekao da opozicija na protestu neće videti nijednog jedinog policajca, ali da se narod pita samo na izborima i da ne postoji drugi vid demokratskgo izbora. - Pod pritiskom neću nijednu odluku da donesem. Narod vrši pritisak na izborima a ne na ulicama - rekao je Vučić i dodao da nije njegov posao da se dodvorava nekome.

Sve što Priština radi je ilegalno i protivpravno, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave britanskog ambasadora u Prištini o tome da Kosovo ima pravo da formira vojsku. - Sve što Priština radi, a očigledno je da radi uz podršku SAD i Britanije, je protivpravno i ilegalno i u surpotnosti sa članom 9 tačkom B u kojoj se nedvosmisleno govori da je posao Kfora da razoruža sve albanske oružane formacije. Oni nemaju pravo ni po jednom međunarodnom aktu da formiraju vojsku - rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara u Trsteniku. - Iz neprava ne može da se stvori pravo. Oni su stvorili nepravo i sada ne mogu da stvore pravo. Mi smo u teškoj, veoma teškoj situaciji. Nadam se da će neko da razume u međunarodnoj zajednici koliko je to za nas opasno - dodao je. - Mi ćemo se truditi da štitimo svoj obraz i našu decu, i da ne ulazimo u sukobe - kazao je predsednik Vučić Najavio je da će sutra ili prekosutra više govoriti o tome. Da sačekamo, kaže, da vidimo šta će Priština da uradi. Za nas je, kazao je, to svakako ilegalno, a o daljim koracima ćemo obavestavati javnost. Očekuje, istakao je, da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas upozorio komandanta Kfora na KiM o kršenju međunarodnog prava i da je ukazao da demonstracija sile, bilo zarad izviđanja ili nekog drugog razloga, nikakvog smisla nema, jer nisu Srbi ti koji krše međunarodno pravo, već Albanci. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje kako komentariše pokretanje veće kolone vozila Kfora danas, na severu, u čijem se sastavu nalaze i vozila koja nose i opremu za blokade i pravljenje barijera. Izrazio je i nadu da, kako je rekao, neki drugi imaju dovoljno razuma i dovoljno pameti da ne pomisle da je nekakvo rešenje kao što je oružje pametno, dobro i da će nekome doneti doneti prednost.

Bonus video:

Irena Vujović o promenama u SNS i odnosu sa Aleksandrom Vučićem

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.