EDI RAMA JE SIPAO SO NA NAJVEĆU SRPSKU RANU! Drač je bolna tema za Srbe, a sada će se njime dičiti Albanci s Kosova
Pakleni plan Edija Rame i Ramuša Haradinaja, Foto: Wikipedia, Fejsbuk

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

EDI RAMA JE SIPAO SO NA NAJVEĆU SRPSKU RANU! Drač je bolna tema za Srbe, a sada će se njime dičiti Albanci s Kosova

Rama je znao šta priča i namerno je ponovo gurnuo prst u oko Srbiji

Objavljeno:
Darko Zlojutro

POZDRAV IZ SRPSKOG PRIMORJA! Izjava premijera Albanije Edija Rame da će takozvana Republika Kosovo dobiti izlaz na more i to ni manje, ni više u luci Drač nije ništa drugo nego najnovija i najbolnija provokacija Srbije.

Kako je najavio Edi Rama Kosovo će od 1. januara iduće godine dobiti svoj terminal u luci Drač. Celu priču o kosovskom izlasku na more Rama je upakovao u paket kosovsko-albanske saradnje i ujedinjenja svih Albanaca do 2025, ipak istina je mnogo drugačija.

Kada kažemo zašto je ovde reč o provokaciji Srbije mislimo to što je povlačenje Srba iz Drača, a pod pritiskom tadašnjih svetskih sila preteča stvaranja Albanije i prvo proterivanje Srba od strane Albanaca u istoriji, što se odlično može porediti sa današnjim događajima oko takozvanog Kosova.

Koliko je važan bio Drač i izlaz Srbije na more najbolje oslikava i razglednica koja se tih dana štampala, a na njoj je srpski vojnik u luci a iznad njega stoji natpis "pozdrav sa srpskog primorja".

Vojska Kraljevine Srbije je bez borbe zauzela Drač 29. Novembra 1912. Posebno toplu dobrodošlicu novim vlastima Kraljevine Srbije je pružio otac Jovan, episkop pravoslavne crkve iz Drača. Hrišćansko stanovništvo je oduševljeno dočekalo vojsku Kraljevine Srbije.

Prvi načelnik Dračkog Okruga je bio diplomata Ivan Ivanić a njegova supruga Delfa, poznata kao jedan od osnivača Kola srpskih sestara je upravljala bolnicom u Draču.

Prvi gradonačelnik Drača je bio Petar Đurašković iz Drača a za članove odbora su imenovani Hristos Spiru, Imam Husein Efendija i Filip Serić.

Postoje navodi o telegramu koji su 524 žene iz Drača uputile Ruskoj kraljici i Britanskoj kraljici sa molbom da utiču na to da velike sile omoguće da Drač ostane u Kraljevini Srbiji.

Ipak svetske sile pre svega Austrougarska ali i Britanija nisu imale sluha, već su u Londonu, na konferenciji 1913. godine pritisnuli Srbiju koja je morala da se povuče iz Drača, a gle čuda formirana je Albanija na tim teritorijama koje su do tada bile pod Osmanskim carstvom, a upravo Drač je postao glavni grad.

Pozdrav sa srpskog primorja
Pozdrav sa srpskog primorja foto: Wikipedia

Baš zbog svega gore navedenog Drač je bolna tema za Srbe i Srbiju i još od tada kreću sukobi na relaciji Srbija - Albanija.

Čak je svojevremeno i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila da bi za Srbiju bilo bolje da Dračom zameni luku Bar.

Ona je tada obelodanila da po svim procenama albanska luka Drač ima veliki potencijal, čak veći od luke Bar.

Politički analitičar Aleksandar Gajić kaže da se radi o simboličkoj podršci Albanije kosovskoj nezavisnosti, kojom Albanija pokazuje dobru volju da omogući Kosovu pristup svetskim tržištima, kaže Gajić.

„Drač nema sam po sebi veliki značaj, zbog toga što je njegova luka mala u odnosu na relevantne evropske luke, ali na simboličkom nivou pokazuje njihovu nameru da se Kosovo, u trgovinskom smislu, preko Albanije, u prvom koraku poveže sa svetskom trgovinom. U drugom koraku, što vidimo iz izjave Ramuša Haradinaja, vidimo najavu ukidanja granica između Kosova i Albanije. Davanje terminala u Draču, dakle, jedna je od faza koja ima više simboličku nego što ima privrednu težinu“, kaže Gajić i dodaje da je sve to u funkciji stvaranja „Velike Albanije“, prvo u trgovinskom, a potom i u političkom smislu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.