LAŽ JE DA JE OVK IMALA 50.000 VOJNIKA! Nekadašnji komandant Albanaca s Kosova otkrio PRAVU ISTINU
Foto: Profimedia

ISPLIVALA ISTINA

LAŽ JE DA JE OVK IMALA 50.000 VOJNIKA! Nekadašnji komandant Albanaca s Kosova otkrio PRAVU ISTINU

Rustem Mustafa - Remi nije više želeo da sluša laži

Objavljeno: 13:12h

Komandant operativne zone Lab, nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Rustem Mustafa - Remi izjavio je danas da je na kraju oružanog sukoba na Kosovu u redovima OVK bilo oko 20.000 vojnika, a ne više od 50.000 koliki je broj onih kojima je vladina komisija, prema njegovom mišljenju, nezakonito priznala status veterana.

Bivši glavni komandat OVK Sulejman Seljimi, portparol OVK Jakup Krasnići i drugi visoki oficiri OVK ranije su takodje kao neistinu demantovali broj od 50.000 veterana OVK.Mustafa je ocenio da Kosovo ima velike potrebe za stručnim i smelim tužiocima kakav je bio bivši specijalni tužilac Eljez Bljakaj, koji je 13. avgusta podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji kojima je bio izložen u istrazi oko manipulacija sa brojem veterana.

On je rekao da broj od 20.000 pripadnika OVK figurira u spiskovima koje ima KFOR, IOM i na osnovu informacija unutar same OVK.

"Ja znam da su arhivirani podaci o tačnom broju vojnika OVK i od prilike iz svih izvora njihov broj se kreće oko 20.000", kazao je Mustafa za portal gazetaexpress.com.

Upitan o brigadi "Hasan Priština", za koju tužilac Bljakaj tvrdi da nije postojala i da je lažno "formirana" da bi popunila i povećala broj veterana, Mustafa tvrdi da nema informacije i da ne zna imena brigada van zone odgovornosti kojom je komandovao.

Bivši komandant glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi je, iz zatvora, za portal izjavio da je u redovima OVK bilo 12.700 vojnika. Sa tom brojkom se slaže i bivši portparol OVK Jakup Krasnići.

Rustem Mustafa Remi
Rustem Mustafa Remifoto: prentscreen

Prema poslednjim informacijama sada već bivši tužilac Bljakaj je utvrdio da je i spiskovima veterana više od 19.000 osoba koje nisu bile u ratu i da za isplatu nadoknada za njih budžet Kosova godišnje treba da izdvoji više od 38 miliona evra.

U optužnici tužioca Bljakaja koja još uvek nije predata sudu optuženi su bivši glavni komandant OVK, bivši premijer Kosova i aktuelni zamenik ministra Bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku.

Optuženi su i bivši poslanik Skupštine Kosova ;Nuredin Ljuštaku i jedan od najpoznatijih ratnih komandanata OVK Sadik Haljitjaha koji je bio komandant Operativne zone OVK Paštrik i član vladine komisije za priznanje statusa veterana OVK.

Optuženi su i poslanik Skupštine Kosova iz ABK i jedan od komandanata operativne zone Dukadjini, Škumbin Demalijaj.

Teroristi iz OVK u akciji
Teroristi iz OVK u akciji foto: Profimedia

Optuženi su i bivši komandanti operativnih zona Laba, Ćel Gaši, Nerodime, Šukri Buja, koji je bio i gradonačelnik opštine Lipljan i poslanik Skupštine Kosova, Ahmet Daku, iz operativne zone Karadak.

Optužen je i aktuelni ministarBezbednosnih snaga KosovaRustem Beriša koji je tokom rata bio komandant brigade "Agim Ramadani".

Medju optuženima je i Faik Fazljiu, koji je od 2007. godine u kabinetu premijera Kosova bio zadužen za pitanja veterana i koji je takodje bio i sekretar vladine komisije za utvrdjivanje statusa veterana.

Medju optuženima su ibivši predsednik organizacije veterana OVK Smajl Eljezaj i Džavit Jašari koji je sada predsednik Udruženja porodica palih pripadnika OVK.

Specijalni kosovski tužilac Eljez Bljakaj podneo je ostavku na tu funkciju zbog pretnji tokom istrage oko manipulacija sa listama veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.