DAČIĆ: Amerika otvoreno podržava kompromisno rešenje za Kosovo
Foto: Beta/ Mario Strmotić

PROMENA KURSA

DAČIĆ: Amerika otvoreno podržava kompromisno rešenje za Kosovo

Šef srpske diplomatije boranio je u dvodnevnoj poseti u SAD

Objavljeno: 11:07h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u Vašingtonu posle razgovora s visokim zvaničnicima SAD da američka administracija otvoreno podržava kompromisno rešenje za problem Kosova i da Srbija treba da iskoristi taj trenutak.

- Sada je (američka) administracija spremna da, barem, ravnopravno razgovara o našim predlozima za rešavanje najvećih problema u regionu, a to je svakako trajno rešenje problema Kosova i Metohije. Danas se otvoreno pruža podrška kompromisnom rešenju što je za Srbiju veoma pozitivno i podsticajno, kao mogućnost da se dođe do rešenja u interesu svih strana - naveo je Dačić, a saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije boravio je u dvodnevnoj poseti SAD gde je učestvovao na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama i ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući. On je ocenio da je dolaskom nove američke administracije predsednika

Donalda Trampa stvorena "povoljnija atmosfera" za iznošenje stavova Srbije i da postoji "veće razumevanje" pozicije Beograda, kao i "želja da se odnosi dve zemlje "resetuju", navodi se u saopštenju.

Dačić je kazao da su razgovori koje je vodio sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom bili "veoma konstruktivni" i da su "protekli u veoma pozitivnoj atmosferi".

Dodao je, kako se navodi, da mu je Bolton rekao da Trampova administracija smatra da je dosadašnja politika SAD prema Balkanu bila "rukovođena 'autopilotom', politikom koja je bila definisana pre 20-30 godina".

Bonus video:

Espreso intervju - Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.