NIŠKI AERODROM PREDAT DRŽAVI NA UPRAVLJANJE: Nišlije protestovale ispred parlamenta!
Foto: Fonet

Aerodrom konstantin veliki

NIŠKI AERODROM PREDAT DRŽAVI NA UPRAVLJANJE: Nišlije protestovale ispred parlamenta!

Gradonačelnik Niša naglasio je da grad nije bio u stanju da izvrši obaveze koje su stvorene pre 10 godina

Objavljeno: 22.06.2018. 16:11h
  • 123

Skupština grada Niša donela je odluku da niški aerodrom "Konstantin Veliki" bude predat državi na upravljanje. Za tu odluku je glasalo 43 odbornika, osam je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Za vreme sednice, ispred niškog parlamenta okupilo se nekoliko stotina Nišlija. Uz pištaljke su protestanti tražili od odbornika da ne glasaju za poklanjanje aerodroma, a najavljeno je i pokretanje krivične odgovornosti za sve one koji budu glasali. Nekoliko građana i predstavnika Inicijative "Ne damo niški aerodrom" pokušalo je da uđe u skupštinsku salu, ali su ih predstavnici obezbeđenja i komunalne policije sprečili.

Sa druge strane, gradonačlnik Darko Bulatović istakao je na sednici parlamenta da aerodrom ne może sam da se finansira i da je grad iz budžeta od 2009. godine uložio skoro 900 miliona dinara na ime subvencija dok je za taj novac moglo da se izgrade vrtići, ulice i druga infrastruktura.

On je naveo da je dobio uveravanje Vlade Srbije o novom investicionom ciklusu na aerodromu te da se ovakva odluka predlaže u interesu grada i aerodroma, a ne u interesu političkih organizacija.

- Očekujem da ćemo doneti odluku u interesu budućnosti aerodroma, koja će biti usmerena na razvoj investicija od strane države, jer više od nekoliko decenija aerodrom nema veliki investicioni zahvat, kao što ga očekujemo u narednom periodu. Date su državne garancije i predsednika Srbije za aerodrom, koji nije lokalni već regionalni - rekao je Bulatović.

Gradonačelnik Niša naglasio je da grad nije bio u stanju da izvrši obaveze koje su stvorene pre 10 godina.

- Ugovor koji je sklopljen pre 10 godina od onih koji danas protestuju i dušebrižnici koji štite ono što je SNS postigao, stvorili su takve obaveze za grad koje grad nikad za ovih 10 godina nije bio u stanju da izvrši. Radi se o milijardama i naravno da je ovo dobro rešenje, koje će se danas usvojiti - rekao je gradonačelnik.

Povodom poziva inicijative "Ne damo niški aerodrom" da građani Niša protestuju protiv ustupanja aerodroma držvi ispred Skupštine grada, Bulatović je rekao da poštuje mišljenje građana, ali da je to "posledica velikog broja dezinformacija".

- Što se tiče opozicije koja protestuje, oni su imali priliku, ali kada su upravljali aerodromom oni su se bavili gradskim prevozom i izdvajali stotine miliona iz budžeta grada Niša kako bi finansirali svoje avio-kompanije, koje su bile

neodržive - naglasio je Bulatović.

Sednica Skupštine grada Niša, na kojoj treba da se raspravlja o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, počela je u osam časova. Sednica je zakazana dan pre isteka zakonskog roka od 90 dana.

Bonus Video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media