ŠTA SVE BIA DOBIJA ŠTO NIJE IMALA DOSAD? Poslanici su upravo promenili Službu zauvek, ovo je tačno ono što su izglasali!
Foto: Marina Lopičić

promene

ŠTA SVE BIA DOBIJA ŠTO NIJE IMALA DOSAD? Poslanici su upravo promenili Službu zauvek, ovo je tačno ono što su izglasali!

Još kada je Vlada predložila izmene ovog zakona, u avgustu prethodne godine, one su izazvale burne reakcije stručne javnosti

Objavljeno:

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o bezbednosno- informativnoj agenciji (BIA), kojima je predviđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

Tim izmenama predviđeno je da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrđuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

Izmenama zakona je predviđeno da podaci sadržani u aktu koji donosi direktor BIA budu tajni i da se njima postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.

Predviđeno je i da za popunjavanje radnih mesta u BIA nije potreban konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor.

Izmenama je predviđeno stručno usavršavanje pripadnika BIA i polaganje stručnog ispita, a da se program i način pohađanja utvrđuje aktom direktora.

Zakonom je propisano da se pripadnicima BIA ocenjuje rad jednom godišnje a da se postupak, merila i način ocenjivanja uređuje aktom koji takođe donosi direktor.

U obrazloženju zakona navedeno je da se izmene i dopune donose u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika BIA i usklađivanja sa usvojenim novim zakonima o policiji i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Još kada je Vlada predložila izmene ovog zakona, u avgustu prethodne godine, one su izazvale burne reakcije stručne javnosti.

Najveće kritike usmerene su na predložene izmene ovlašćenja direktora Agencije, po kojima će on sam odlučivati o zapošljavanju, organizaciji radnih mesta i stručnoj obuci zaposlenih u BIA-i.

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović napominje i izjavi za Krik.rs da su ovlašćenja koja izmenom zakona dobija direktor Agencije u praksi već primenjivana, ali su bila propisana podzakonskim aktima. Uvođenjem u zakon, ona se samo legalizuju.

- Ovo može da dovede do dalje politizacije agencije. Ako je direktor taj koji daje konačni sud ko će biti zaposlen ili ne, čak i ukoliko se pojavi neki kandidat koji nema veze sa političkom partijom, on može da kaže da daje prednost kandidatu koji ima veze sa političkom partijom - ističe Petrović.

On dodaje i da izmene mogu da vode ka namirivanju partijskih kadrova, pogotovo imajući u vidu da je budžet BIA-e za ovu godinu povećan za oko 15 odsto.

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije i nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke Momir Stojanović kaže za KRIK da je veoma opasno kada se bezbednosne službe stave u interes vladajuće stranke.

- Ovim izmenama zakona o MUP-u, o BIA-i, o vojsci mi pravimo stranačku službu, stranačku policiju, stranačku vojsku - kaže Stojanović za Krik.rs i dodaje da bi ove službe trebalo da budu depolitizovane, ali se izmenama zakona o BIA-i događa suprotno.

- To znači da BIA neće štititi državne i nacionalne interese, ono što joj piše u zakonu, nego interese stranke na vlasti. Ono će biti oružje, batina u rukama vlasti - ističe Stojanović.

Trenutno je na čelu BIA bivši ministar Bratislav Gašić.

Bonus video: BELGIJSKI PREMIJER STIGAO U SRBIJU: Neviđene mere bezbednosti za Šarla Mišela

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.