VULIN OTVORIO IZLOŽBU JUNACI OTADŽBINE - POGINULI ZA VREME NATO AGRESIJE: Nećemo prestati da pitamo ko je ubio sve ove ljude, neko mora da odgovara za ta zlodela! (FOTO)
Pre obraćanja, ministar Vulin, dodelio je plakete i zahvalnice Ministarstva odbrane, zaslužnim za realizaciju i otvaranje kako izložbe, Foto: Filip Plavčić

postavka u vojnom muzeju

VULIN OTVORIO IZLOŽBU JUNACI OTADŽBINE - POGINULI ZA VREME NATO AGRESIJE: Nećemo prestati da pitamo ko je ubio sve ove ljude, neko mora da odgovara za ta zlodela! (FOTO)

Ministar je naglasio kako u smrti, tako i u životu za domovinu nema razlike između onih u uniformi i civilu

Objavljeno:

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, danas je u novootvorenoj galeriji Vojnog muzeja u Beogradu otvorio izložbu "Junaci otadžbine - poginuli za vreme NATO agresije". Otvaranju izložbe prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, koji se takođe obratio skupu.

Pre obraćanja, ministar Vulin, dodelio je plakete i zahvalnice Ministarstva odbrane, zaslužnim za realizaciju i otvaranje kako izložbe, tako i galerije Vojnog muzeja.

U svom obraćanju ministar Vulin rekao je kako je danas dan kada se obeležava sećanje na civilne žrtve NATO agresije, i dodao kako su u to vreme - vreme NATO agresije, dolazile najstrašnije slike mrtvih iz Niša, i to žrtava ubijenih na pijaci, među kojima je bila žena u osmom mesecu trudnoće, koja je poželela da jede trešnje.

foto: Filip Plavčić

Ministar odbrane naglasio je kako u smrti, tako i u životu za domovinu nema razlike između onih u uniformi i civilu.

foto: Filip Plavčić

- To što su nosili uniformu, te 1999. godine nije nikakvo opravdanje da bude ubijeno 725 pripadnika vojske, koji su ovde, i 417 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, čija lica i oči ćemo moći da vidimo i zapamtimo na ovim zidovima, jesu nevine žrtve. Činjenica da su rođeni, da su živeli u svojoj zemlji, da su je branili u skladu sa odredbama međunarodnog prava, u skladu sa odredbama morala i naše istorije nije moglo nikome dati za pravo da ih ubije - rekao je Vulin.

Vulin je rekao da se ne zna ko je na Niškoj pijaci ubio ljude, kao i ženu - trudnicu u osmom mesecu koja je krenula da kupi trešnje.

- Mi ne znamo nijedno ime, ali za to će doći vreme, uvek dođe vreme - naglasio je ministar odbrane i dodao kako za ta zlodela neko jednom mora da odgovara.

foto: Filip Plavčić

Ministar odbrane je dodao da ova spomen soba jeste naš način da kažemo nećemo zaboraviti, nećemo prestati da pitamo, da pitamo zašto smo napadnuti.

- Nećemo prestati da pitamo ko nas je i zašto bombardovao, šta je ostavio iza sebe, nećemo prestati da pitamo kakve su posledice osiromašenog uranijuma? Nećemo prestati da pitamo ko je ubio sve ove ljude? Zašto ne znamo nijedno ime? To je dug naše generacije, to je dug prema ovim ljudima, njihovim životima, prekinutim na silu - zaključio je Vulin.

Bonus Video:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.