UCENE NE PROLAZE U NAŠOJ DRŽAVI! Dačić : Ne pada nam na pamet da PROTERUJEMO ruske diplomate
Ivica Dačić, Foto: EPA

žestoko odbrusio britancima

UCENE NE PROLAZE U NAŠOJ DRŽAVI! Dačić : Ne pada nam na pamet da PROTERUJEMO ruske diplomate

- Nećemo po automatizmu donositi odluke koje narušavaju odnose sa Rusijom - rekao je Dačić

Objavljeno:

Britanski ambasador Denis Kif otvoreno je zatražio od Srbije da protera ruske diplomate zbog navodne umešanosti Kremlja u trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju u južnoj Engleskoj.

Kif traži od Beograda da diplomatski zarati sa Rusijom, što je već uradilo više od 20 država članica EU, iako nema nikakvih dokaza da su Rusi zaista odgovorni za trovanje Skripalja i njegove ćerke. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje da Srbiji ne pada na pamet da proteruje ruske diplomate.

Ambasador Kif u izjavi za jedan radio kaže da su dosadašnje reakcije evropskih država na trovanje Skripalja izraz solidarnosti sa Britanijom, ali i osuda kriminalnog ponašanja Rusije.

Denis Kif
Denis Kif foto: Fonet

- Takvo ponašanje je zajednička bezbednosna pretnja. Međunarodna podrška koju smo dobili je bez presedana u modernoj istoriji. Cenimo je jer je rezultat slobodno izražene volje naših saveznika i privrženosti zajedničkim vrednostima. Velika Britanija podržava pristupanje Srbije EU jer verujemo da i Srbija uvažava iste civilizacijske i demokratske tekovine - rekao je Kif, koji je tako potvrdio da London traži od Beograda da protera ruske diplomate.

Kada državni organi donesu odluku, diplomatska mreža se aktivira i traži se što je moguće veći broj saveznika. Ambasadorovo je bilo da nam prenese stav Londona, a naše je da li ga prihvatamo ili ne.

Na drugoj strani, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da ucene ne prolaze u našoj državi.

- Srbija ne funkcioniše na dugme. Naš interes jeste da se sazna istina, ali nećemo po automatizmu donositi odluke koje narušavaju odnose sa Rusijom. Ima pritisaka i zahteva u vezi sa tim, ali mi vodimo nezavisnu politiku. Britanija je još u vreme nasilja nad Srbima na Kosovu tražila da se odredimo prema Rusiji i proteramo ruskog diplomatu. Samo to ih je zanimalo! Druge stvari ih ne interesuju. E pa isto tako i mi treba da vodimo računa o svojim interesima. Srbija neće proterivati ruske diplomate i to jasno i glasno kažem - izričit je Dačić.

- Pošto je iz britanske vojne laboratorije saopšteno da nema dokaza da je Rusija učestvovala u aferi, stvar je potpuno nejasna. Što se tiče proterivanja ruskih diplomata, reč je o politizaciji i interesima NATO zemalja usmerenih protiv Rusije. Nema nikakvog razloga da i mi u tome učestvujemo - zaključuje Milivojević. Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da Srbija ne treba da se meša u rusko-britanske odnose.

Bonus video:

Espreso tviter Ksenija Radovanović i Dobrica Veselinović

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.