DAČIĆ HOĆE DA PODIGNE SPOMENIK PREDSEDNIKU SAD USRED BEOGRADA: On je bio iskren prijatelj SRBIMA!
Dačić o spomeniku predsedniku SAD, Foto: Dragana Udovičić

svetski a naš prijatelj

DAČIĆ HOĆE DA PODIGNE SPOMENIK PREDSEDNIKU SAD USRED BEOGRADA: On je bio iskren prijatelj SRBIMA!

Objasnio je kako je došao na tu ideju

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić iniciraće podizanje spomenika bivšem američkom predsedniku Vudrou Vilsonu u Beogradu, saznaje "Blic".

U trenutku kada je sva pažnja javnosti usmerena na to kako će pred Skupštinom grada Beograda proći inicijativa Dačićevih partijskih drugova za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, kao i hoće li taj spomenik, ako bude izglasano njegovo podizanje, biti nedaleko od onog koji će na Studentskom trgu biti podignut ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, Dačić je odlučio da inicira da jedan stranac dobije svoj monument u glavnom gradu. U izjavi za "Blic" objasnio je kako je došao na tu ideju.

- Kao iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda, Vilson je zaslužio obeležje. Taj spomenik će služiti i kao podsetnik novim i budućim generacijama da su Srbija i SAD kroz istoriju bile na istoj strani - rekao je Dačić za "Blic".

Kako je najavio, bivši američki predsednik (1913-1921) i dobitnik Nobelove nagrade za mir bi spomenik mogao da dobije na stogodišnjicu završetka rata i čina proslave dana kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući, 28. jula 1918. godine.

Bela kuća
Bela kuća foto: Pixabay

- Toga dana, ove 2018. godine, na tu značajnu stogodišnjicu slavljenja srpsko-američkog savezništva u Velikom ratu, red je da Vudro Vilson dobije svoj spomenik - rekao je Dačić i naglasio da je Vilson slao milione dolara pomoći Srbiji kada je našu zemlju napala austrougarska vojna sila, dok je Bil Klinton slao milione, ali u bombama.

I tokom nedavnog sastanka Dačića sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom, naš ministar podsetio je sagovornika na istorijski period od pre jednog veka.

Ivica Dačić sa Vesom Mičelom, pomoćnikom državnog sekretara SAD
Ivica Dačić sa Vesom Mičelom, pomoćnikom državnog sekretara SAD foto: Beta/Ognjen Stevanović

- Nadam se da će se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvijati i u budućnosti, naročito kada se obeležava 100 godina od kada je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta srpska zastava na Beloj kući - istakao je Dačić.

Vudro Vilson je naredio da se srpska zastava vijori na Beloj kući na četvrtu godišnjicu dana kada je Srbija napadnuta, 28. jula 1918. godine. Time je odao počast Srbima, njihovim žrtvama i uspesima obraćajući se Amerikancima rečima da su se Srbi u Velikom ratu borili plemenito i viteški za ona ista načela za koja su se borile Sjedinjene Američke Države.

Albanci su na Kosovu digli spomenik Bilu Klintonu nakon bombardovanja 1999. Srbija ima dužnost i čast da podigne spomenik Vudrou Vilsonu

izjavio je Dačić.

Dačić je uručio Mičelu i izjavu Vilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti" iz "Njujork tajmsa", objavljenu 19. juna 1918. "Borba srpskog naroda za slobodu, za svoja prava i za priznanje nacionalnog identiteta mora kod svakog čoveka da izazove divljenje i saosećanje", napisao je Vilson.

- Albanci su na Kosovu podigli spomenik američkom predsedniku Bilu Klintonu nakon bombardovanja 1999. godine. Srbija ima dužnost i čast da u Beogradu podigne spomenik Vudrou Vilsonu jer Beograd krase i spomenici drugih velikana koji su zadužili srpski narod u Prvom svetskom ratu - istakao je Dačić.

Prijateljstvo s Pašićem

Povodom proslave Dana Srbije u Vašingtonu, Vudro Vilson uputio je telegram-odgovor Nikoli Pašiću u kojem mu je zahvalio na prijateljstvu:

Ekselenciji Pašiću

"Vaš telegram poslat 28. jula je naišao na veoma srdačan prijem u mom sopstvenom srcu i siguran sam da će naići na podjednako srdačan prijem i u srcima svih u SAD. Mi znamo kroz kakve je duboke patnje Srbija prošla, ali ne samo to, već znamo i za naše simpatije i duboko prijateljstvo kao i veliku želju da pomognemo vašem hrabrom narodu u svakoj fazi ovog tragičnog rata.

Siguran sam da se pravda za Srbiju nalazi na samom vrhu svih poimanja pravde u mislima svakog mislećeg i patriotski orijentisanog čoveka u SAD.

Molim Vas, primite moje srdačne lične čestitke."

Sporna inicijativa Mrkonjića

Inicijativa za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću podneta je Skupštini grada 9. marta, a najkasnije za dva meseca trebalo bi da bude poznato hoće li biti usvojena. Ideja o spomeniku bivšem predsedniku SRJ i haškom optuženiku potekla je od počasnog predsednika SPS Milutina Mrkonjića, a podržao ju je i Ivica Dačić. Iako je Mrkonjić rekao da će dobiti podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kabinetu šefa države smo saznali da on o tome i ne razmišlja. Lista razloga zbog kojih Milošević ne bi smeo da dobije spomenik nema kraj. Ratovi, sankcije, inflacija, plate od tri marke, izgubljeno Kosovo, politička ubistva...

Bonus video:

Espreso intervju, Saša Janković

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.