ZUKORLIĆ: Muslimani treba da imaju molitveni prostor u Skupštini Srbije, to je versko pravo PO USTAVU I ZAKONU!
Pravoslavci, katolici i muslimani su još 1936. godine imali u parlamentu obezbeđen poseban molitveni prostor, Foto: Filip Plavčić, Printscreen

odlučan ZAHTEV

ZUKORLIĆ: Muslimani treba da imaju molitveni prostor u Skupštini Srbije, to je versko pravo PO USTAVU I ZAKONU!

Lider Stranke pravde i pomirenja kaže da za ovim postoji realna potreba

Objavljeno: 18:28h

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić zatražio je da se u Skupštini obezbedi poseban prostor za molitvu, jer je to pravo zagarantovano Ustavom. Inače, pravoslavci, katolici i muslimani su još 1936. godine imali u parlamentu obezbeđen poseban molitveni prostor.

- Postoji realna potreba za molitvenim prostorom u skladu sa Ustavom i Zakonom, kako ne bismo bili u prilici da biramo između molitve i vršenja dužnosti narodnog poslanika, jer zapravo smo suočeni sa tim da sam ja prošlog petka otišao na džumu - namaz, sedmičnu molitvu van objekta, a bio sam prijavljen i čekao dva dana da govorim. Pošto sam 15 minuta pre nego sam se vratio bio prozvan da govorim izgubio sam priliku da govorim, nisam bio u prilici da iznesem svoje političke stavove, odnosno da zastupam građane koji su me birali. Tek nakon toga sam se javio i reagovao zbog takve situacije, zbog činjenice da još nemamo odgovor, a pre šest meseci smo podneli zahev zvanično kolega Ferhatović i ja da se to pitanje reši - rekao je Zukorlić, i dodao da se ne radi ni o kakvoj imovini već o kulturno - civilizacijskoj tekovini koju je upravo ovaj dom Narodne skupštine imao rešen 1936. godine.

Zukorlić kaže da se ne radi o nekim neizvodljivim tehničkim uslovima.

- To je jedna prostorija od 30 kvadrata, u blizini mokri čvor koji postoji, samo da se to iskombinuje i prosto pripadnici islama, koji su narodni poslanici a žele da vrše molitve koje se u islamu vrše pet puta dnevno, tokom boravka u Skupštini mogu da vrše molitvu. Ukoliko postoji moltveni prostor u objektu, za nju nam treba 10 minuta, a ukoliko to morate vršiti negde van, u najbližem objektu za te namene, u Bulevaru kralja Aleksandra 241 u gradskoj gužvi vam treba najmanje sat vremena, ili dva sata ukoliko je nedeljna molitva - rekao je Zukorlić, i dodao da je o ovoj temi pričao sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković kada je postao poslanik.

- Razgovarao sam sa godpođom Gojković, ona me je pitala a zašto to nema do sada, i zašto to do sada niko nije tražio? Pa to vam po Ustavu i pripada, rekla je tada ona. Posle je bilo nekih informacija da postoje problemi sa generalnom sekretarkom koja je nedavno smenjena, da nije imala osećaja ne samo za ove nego i za mnoge druge zahteve. Sada je smenjena i nadam se da će sa novim generalnim sekretarom ovo pitanje biti rešeno - rekao je Zukorlić, i dodao da treba svi da imaju ovakav prostor, ali da ne može on u ime pravoslavaca i katolika da to traži.

Bonus video:

Dragan Šutanovac i Vesna Rakić Vodinelić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.