Drugostepena presuda Vojislavu Šešelju biće objavljena 11. aprila!
Šešelj je više puta rekao da se živ neće vraćati u Hag, Foto: Filip Plavčić

haški tribunal

Drugostepena presuda Vojislavu Šešelju biće objavljena 11. aprila!

Prvostepenom presudom iz marta 2016. godine Šešelj je bio oslobođen po svim tačkama optužnice

Objavljeno: 15:06h

Drugostepena presuda Vojislavu Šešelju biće objavljena 11. aprila u 14 sati, saopšteno je u Hagu. Žalbeno veće Mehanizma u Hagu najavilo je da će drugostepenu presudu u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja izreći 11. aprila. Prvostepenom presudom iz marta 2016, Vojislav Šešelj bio je oslobođen po svim tačkama optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu. Predsednik SRS odbio je da prisustvuje žalbenoj sednici, a kako je najavio, neće ići u Hag ni povodom drugostepene presude. Žalbeno veće može presudu da potvdi, da je preinači, ili da naloži novo suđenje.

Većina članova tročlanog veća uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci zaključila je u martu 2016. godine da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Sudija Latanci bila je suprotnog mišljenja po osam tačaka, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

Tužilaštvo u Hagu je za Šešelja tražilo kaznu od 28 godina, a u svojoj žalbi iz avgusta 2016. godine je ukazivalo na propuste, koje je prema njegovom stavu, učinila većina članova prvostepenog veća i predložilo Žalbenom veću da preinači odluku i da ga proglasi krivim i osudi. Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, tužilaštvo je Žalbenom veću predložilo da naloži ponavljanje suđenja. Šešelj se 2003. u februaru dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio gotovo 12 godina, do novembra 2014.

Bonus video:

Đorđo Žujović, intervju

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.