ONI SU JAČI OD VUČIĆA I TITA ZAJEDNO! Ko je sve vedrio i oblačio NAJMOĆNIJOM službom u zemlji? (FOTO)
Foto: Fonet, ap, Aleksandar Jovanović Cile, Dragana Udovičić

GAŠIĆEVI PRETHODNICI

ONI SU JAČI OD VUČIĆA I TITA ZAJEDNO! Ko je sve vedrio i oblačio NAJMOĆNIJOM službom u zemlji? (FOTO)

Pogledajte ko je sve u poslednjih 26 godina rukovodio Bezbednosno-informativnom agencijom

Objavljeno: 22:17h

Goran Petrović bio je načelnik Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije Goran Petrović od 26. januara 2001. godine do 15. novembra 2001. godine. Prvi je Beograđanin na čelu te Službe. Od deset kandidata za mesto načelnika državne bezbednosti, Petrović je prošao u krug od četiri, a izabran je navodno zato što za njega nije urgirala nijedna stranka iz DOS-a.

foto: Dragana Udovičić

Petrović je smenjen zbog sukoba sa JSO i nemogućnosti da ovu jedinicu stavi pod svoju kontrolu. Danas je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova.

Andreja Savić je bio je načelnik Resora državne bezbednosti od 15. novembra 2001. godine do 1. avgusta 2002. godine i direktor Bezbednosno-informativne agencije od 1. avgusta 2002. godine do 23. januara 2003. godine.

foto: Printscreen / Youtube / TV Most Novi Sad

Postavljen je na funkciju kao rezultat dogovora dogovora koje je tadašnja vlast sklopila sa Miloradom Ulemekom Legijom, komandantom JSO, a koji je tražio da se Petrović smeni, a Milorad Bracanović njegov najbliži saradnik postavi na čelo službe.

Kada je došao na čelo tajne službe, MUP je saopštio njegovu biografiju koja se bitno razlikovala i bila bogatija od biografija ostalih čelnika MUP-a:

Završio je Fakultet političkih nauka, doktorirao na Fakultetu bezbednosti, predavao metodiku i taktiku rada SDB-a u Institutu bezbednosti u svojstvu šefa Katedre za državnu bezbednost.

Od 1991. obavljao dužnost načelnika Centra za školovanje i stručno usavršavanje, kasnije preimenovanog u Obrazovno-istraživački centar Republičkog DB Srbije. Osim toga, bio je angažovan i u Višoj školi unutrašnjih poslova od 1992. U državnoj bezbednosti Srbije zaposlio se 1992. godine i radio je kao operativni radnik - rukovodilac grupe, samostalni analitičar i pomoćnik načelnika Uprave SDB-a.

Savić je postavljen kao vršilac dužnosti na to mesto, a mandat mu je bio šest meseci.

Miša Milićević na mesto direktor Bezbedonosno-informativne agencije postavljen je 23. januara 2003. godine, a tu dužnost je obavljao do 5. marta 2004. godine. Milićević je na ovo mesto postavljen kao deo vlade Zorana Đinđića, a za njegovog zamenika postavljen je Goranom Živaljevićem, koji je do tada bio privremeno raspoređen na funkciju načelnika odeljenja BIA u Somboru.

foto: Printskrin / bia.gov.rs

Njegovo rukovođenje službom obeležilo je ubistvo dr Zorana Đinđića. Milićević je agenciju preuzeo dva meseca pre atentata na premijera Đinđića.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.