ONI SU JAČI OD VUČIĆA I TITA ZAJEDNO! Ko je sve vedrio i oblačio NAJMOĆNIJOM službom u zemlji? (FOTO)
Foto: Fonet, ap, Aleksandar Jovanović Cile, Dragana Udovičić

GAŠIĆEVI PRETHODNICI

ONI SU JAČI OD VUČIĆA I TITA ZAJEDNO! Ko je sve vedrio i oblačio NAJMOĆNIJOM službom u zemlji? (FOTO)

Pogledajte ko je sve u poslednjih 26 godina rukovodio Bezbednosno-informativnom agencijom

Objavljeno: 22:17h

Bratislav Gašić, bivši ministar odbrane i visoki funkcioner SNS sada je novoizabrani direktor Bezbednosno informativne agencije. Ova vest samo je jedna od naznaka da će 2017. godina biti epska godina u istoriji srpske politike.

Gašić je nakon potvrde još uvek aktuelnog premijera, Aleksandra Vučića, rekao da je zamrznuo sve stranačke funkcije zbog stupanja na čelo BIA.

Novoizabrani predsenik Srbije, Aleksandar Vučić, potvrdno je odgovorio na pitanje Espresa da li je i pored toga što je smenjen sa mesta ministra odbrane zbog seksističke izjave upućene novinarki B92, Gašić podoban da obavlja ovako važnu funkciju.

- Da, on će biti šef BIA, izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije. On ima mnogo dobrih kvaliteta, on je čovek koji sve zna o bezbednosti.

Da li je lojalnost premijeru i vladajućuj stanci bio kriterijum postavljanja Bate Gašića na mesto predsednika BIA, ne znamo, ali jedno je sigurno - premijer ima poverenje u njega, i to je po svemu sudeći dovoljno!

Nijedan od njegovih prethodnika na mestu šefa BIA nije zvanično bio član nijedne političke partije. Ipak, svi su u vreme vršenja funkcije bili bliski sa tadašnjom valšću. Dakle, taj faktor je možda i presudan...

Da li je Gašić bio jedini "kvalifikovani" kandidat za ovo mesto? Predstavljamo vam Gašićeve prethodnike, pa sami odlučite da li je Srbija mogla bolje u izboru šefa Bezbednosno informativne agencije.

Pogledajte ko je sve do Gašićevog dolaska rukovodio najmoćnijom službom u Srbiji.

Jovica Stanišić je Službom državne bezbednosti rukovodio od 1991. do 1998. godine i tokom ratova u bivšoj SFRJ, bio jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića.

foto: Profimedia

Smenjen je uoči sukoba na KiM, zbog sukoba sa Miloševićem.

U akciji "Sablja" 2003. je uhapšen i zatim izručen Haškom tribunalu, koje ga je optužilo za ratne zločine u Hrvatskoj. Početak suđenja je godinama odlagan zbog Stanišićevih tvrdnji da je previše bolestan da bi u njemu mogao učestvovati. Posle desetogodišnjeg suđenja, oslobođen je po svim tačkama optužnice, ali je Tribunal naložio novo suđenje koje je zakazano za 13. jun i to pred sudskim Mehanizmom, pravnim naslednikom Tribunala.

Radomir Marković u prvi plan izbija kada sa mesta načelnika SUP Beograd biva smenjen zbog sumnje da se bavi "nekim nedozvoljenim radnjama", ali ubrzo, postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Resora državne bezbednosti od 27. oktobra 1998. godine do 25. januara 2001. godine. Čin general-potpukovnika i mesto načelnika SDB dobija posle smene Jovice Stanišića 1998. godine.

Važio je za najlojalnijeg saradnika bračnog para Milošević-Marković.

Uhapšen je u februaru 2001. optužen, i osuđen na maksimalnu kaznu zbog pomaganja u ubistvu četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove 1999. godine na Ibarskoj magistrali, kao i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića.

Ostaće upamćeno i po tome što je rukovodio hapšenjem bračnog para Drašković juna 1993. godine, po šamaru koji je u policijskoj stanici opalio Danici Drašković kada je od njega tražila zaštitu od policijske torture.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.