TADIĆ JE TRAŽIO DAČIĆEVU SMENU, A IVICA ODGOVARA: To nije hrišćanski, ni državnički!
Foto: Fonet

oštro

TADIĆ JE TRAŽIO DAČIĆEVU SMENU, A IVICA ODGOVARA: To nije hrišćanski, ni državnički!

Predsednik opozicione SDS Boris Tadić zatražio je smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koga smatra odgovornim za pogibiju ambasadora Olivera Potežice
Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je sramotno što Boris Tadić pogibiju ambasadora Potežice zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe za nastavak svog višegodišnjeg obračuna sa njim i sa Vladom Srbije i dodao da to nije hrišćanski, a još manje državnički.

Predsednik opozicione Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je ranije danas zatražio smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koga smatra odgovornim za pogibiju ambasadora Olivera Potežice.

Dačić u pisanoj izjavi navodi da je Tadić nosilac Gadafijevog ordena, da je za pet godina četiri puta bio kod Gadafija, da je na proslavi 40 godina od dolaska Gadafija na vlast bio jedini evropski predsednik na vojnoj paradi u Tripoliju, sa pripadnicima Vojske Srbije, i da je Gadafijev sin tajno dolazio u Srbiju i boravio u rezidencijalnim objektima, prenose agencije.

Tadić pod amnezijom tvrdi, ističe Dačić, da su sukobi bili 2012. godine i da on nije zatvorio ambasadu u Libiji zato što je spasavala naše ljude, a svi znaju da su sukobi u Libiji bili 2011. godine i da je Gadafi ubijen u oktobru 2011.

foto: Fonet

Pošto sam ja kao ministar unutrašnjih poslova bio na čelu tima za evakuaciju naših građana, znam da se to dešavalo u february 2011. godine, kada sam dočekivao avione iz Libije, rekao je Dačić.

Pošto je Tadić bio na vlasti do aprila 2012. godine, zašto tada nije zatvorio ambasadu, kada su bili sukobi i rat? Zašto nije povukao Potežicu, koga je on postavio i koji ga je dočekivao u Libiji, a da ne govorim o tome da je iz tog vremena ostala teška optužba da su srpski borci učestvovali u oružanim sukobima na strani Gadafija, istakao je Dačić.

Koliko Tadića brine pogibija naših diplomata, ocenio je Dačić, govori i to što je pomešao i kada se to desilo, jer govori o pogibiji dvoje službenika ambasade 2015. godine, iako se to desilo 2016.

Svakome je dopušteno da me mrzi, da traži moju smenu i da napada Vladu Srbije, ali bi Tadić kao nosilac Gadafijevog ordena i čuvar Zelene knjige, koju mu je Gadafi poklonio dve godine pre pada, morao da pokaže pijetet prema ljudima koji su radili za svoju zemlju i svoj narod, zaključio je Dačić.

foto: Fonet

Đukić Dejanović: Pokušaj povratka na političku scenu

Zamenica predsednika SPS-a Slavica Đukić Dejanović je ocenila da nesreća koja je pogodila porodicu ambasadora Olivera Potežicu iziskuje saosećanje a da je Boris Tadić skrenuo sa teme, tražeći u, kako je istakla, nepostojećoj krivici šefa diplomatije Ivice Dačića trenutak ponovnog vraćanja na političku scenu.

-Nažalost, korišćenje prljavih udaraca i prebacivanjem krivice na druge, nije - niti će u budućnosti biti moguće, jer narod dobro pamti kako je bilo pod njegovom vladavinom - navela je Đukić Dejanovićeva u saopštenju.

Tadićev "pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena" kako je dodala, pokazuje i podseća građane kakvog je Srbija "državnika" imala.

foto: Stefan Jokić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.