KO JE MILOŠ VUČEVIĆ, MANDATAR ZA SASTAV NOVE VLADE SRBIJE? Ovo je njegova biografija!
Miloš Vučević, Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

biografija

KO JE MILOŠ VUČEVIĆ, MANDATAR ZA SASTAV NOVE VLADE SRBIJE? Ovo je njegova biografija!

Vučević je pravnik i političar, aktuelni potpredsednik Vlade Srbije, ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke

Objavljeno: 17:13h

Miloš Vučević je mandatar za sastav nove Vlade Srbije, saopštio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Miloš Vučević rođen je 10.12.1974. u Novom Sadu.

Vučević je pravnik i političar, aktuelni potpredsednik Vlade Srbije, ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke.

Osnovnu školu „Vasa Stajić" pohađao je u rodnom gradu, a potom je završio gimnaziju „Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu i diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, sa prosečnom ocenom 8,84. Po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Miloš Vučević
foto: MINISTRARSTVO ODBRANE

Za predsednika Gradskog odbora SNS u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. i 2017.

Bio je gradonačelnik Grada Novog Sada od septembra 2012, nakon čega je prestao da se bavi advokatskim poslom.

Nakon lokalnih izbora 2016, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. i treći put, što se dogodilo prvi put u istoriji tog grada.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podneo je 24. oktobra 2022, a 26. oktobra postao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Predsednik SNS postao je 27. maja 2023.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016.

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014, a iste godine dobio je i nagradu "Kapetan Miša Anastasijević", koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dve godine kasnije, 2016, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021.

Dobitnik je i priznanja "Bela golubica" u okviru programa "Tesla Global foruma". Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save drugog stepena.

Privatni život

Vučević je oženjen Majom i otac je dvoje dece, Mihaila i Danila. Starijeg sina Mihaila javnost je upoznala kada su mediji pisali da se prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Miloš Vučević je pasionirani ljubitelj fudbala i sporta, a slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu.

Pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti. Govori engleski jezik.

Bonus video:

02:52

BLIŽI SMO NOVIM IZBORIMA, NEIZVESNOST ĆE POTRAJATI Stručnjaci bez dileme: Postoji pritisak unutar SNS da se ipak formira vlada?

(Espreso/Kurir/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.