Vučić u Bačkom Jarku: U Srbiji ne biramo ljude PO VERI I NACIONALNOSTI, već po dobroti!
Foto: Beta

Domaćin

Vučić u Bačkom Jarku: U Srbiji ne biramo ljude PO VERI I NACIONALNOSTI, već po dobroti!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas osvećenju Spomen-obeležja Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku
Objavljeno:

- Ovo je vaša zemlja, osećajte se na svome i ponašajte se na takav način, rekao je Vučić obraćajući se Hansu Supricu, predsedniku Saveza udruženja Podnuvskih Švaba Nemačke. On je rekao i da danas ne postoji nijedno mesto u Nemačkoj u kojem nema Srba koji tamo radi i zarađuje za svoj hleb, ali je poručio da želi da manje Srba ide u Nemačku za hlebom, ali je primetio da istovremeno sve više Nemaca dolazi u Srbiju da radi i posluje. Tražio je da vidi ćerku, pa je RANIO, a planirao ženino ubistvo: Jezivi detalji masakra kod Bujanovca! - Živelo srpsko nemačko prijateljstvo - Živela Nemačka, Živela Srbija, završio je Vučić.

foto: Fonet

Naime, u Bačkom Jarku svečano je danas otkriveno Spomen-obeležje Podunavskim Švabama, stradalim krajem Drugog svetskog rata, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika vlade SR Nemačke Harmuta Košika.

Krajem Drugog svetskog rata selo Bački Jarak pretvoreno je u koncentracioni logor za nemačke civile, koji su ostali na područijma pod jugoslovenskom vlašću. Logor je postojao od 2. decembra 1944. do 17. aprila 1946. i u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi, uglavnom žena i dece, od gladi, bolesti i zlostavljanja.

Spomenik stradalima postavljen je u prethodnih mesec dana, na inicijativu Udruženja Podunavskih Švaba Nemačke, koji su ga podigli uz pomoć pokrajinske i lokalne administracije.Obeležje je u obliku mermernog krsta, sa natpisom: "Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane, Podunavske Švabe, koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti".

Pored Vučića i Košika, otkrivanju i osveštanju spomen obeležja prisustvovali su i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i direktor Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes. (Espreso.co.rs/Kurir)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.