TEŽAK I NAPORAN RAD, TO JE ONO ŠTO DONOSI PROSPERITET: Vučić iz Kine o važnim razgovorima
Alekandar Vučić, Foto: PRINTSCREEN/VIDEOPLUS

OBRAĆANJE

TEŽAK I NAPORAN RAD, TO JE ONO ŠTO DONOSI PROSPERITET: Vučić iz Kine o važnim razgovorima

Predsednik Vučić je nakon sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom, rekao da je razgovor bio prijateljski i sa svim važnim temama

Objavljeno: 15:43h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Kine, gde je danas potpisano više važnih sporazuma između Srbije i zemlje domaćina.

Predsednik Vučić je nakon sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom, rekao da je razgovor bio prijateljski i sa svim važnim temama.

- Naišli smo na apsolutno razumevanje naših kineskih prijatelja, kada je u pitanju KiM. Razgovrali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija. Sporazum o spoljnoj trgovini je jako važan, mi moramo da živimo i pre ulaska u EU. Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist od ovog sporazuma. Da pokušamo i da pre maja, juna, ovaj sporazum stupi na snagu. Jako sam ponosan na ovo. Digitalna tehnologija, inovacije - brža saradnja i u ovim oblastima - istakao je predsednik Srbije.

Predsednik je istakao da je zamolio Kinu za još investicija.

- Zamolio sam za još kineskih investicija. Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje. Imao sam razgovore sa Vilijamom Rutom, predsednikom Kenije. Imali smo baš dug razgovor i mislim da smo se razumeli po pitanju poštovanjaNadam se da će uskoro doći u našu zemlju. Nadam da će nam doći i indonežanski predsednik - rekao je Vučić, navodeći da je imao brojne susrete sa stranim zvaničnicima.

- Predsednik Si je potvrdio, rekao je "mi znamo da vi imate želju da do 2024. godine završite prugu kod Subotice". Ta pruga će gotovo u potpunosti promeniti život, rekao je Vučić i istakao da ćemo stizati od Beograda do Budimpešte za 3 sata i 45 minuta.

Vučić u Kini
Vučić u Kinifoto: PRINTSCREEN/VIDEOPLUS

Vučić razgovarao sa Putinom

Predsednik Vučić dodao je i da je kratko razgovarao sa Putinom.

- Video sam predsednika Putina, kratko smo razgovarali. Vidim da on puca od samopouzdanja, i da je imao važan sastanak sa Sijem i Orbanom.

- Poljska je nama najveći konkurent za maline, a mi imamo celo kinesko tržište, to su neverovatne stvari za našu zemlju. Imamo i mnogo dobrih pivara, sa stranim licencama, ali i domaću industriju. Sve što mi proizvodimo imaće slobodan pristup kineskom tržištu posle ovoga.

- Od toga živi Srbija, od toga živimo svi. Od toga koliko nam je jaka privreda zavisiće i penzije i sve, prosta računica. A da ne pričamo o ugostiteljskom sektoru koliko će da napreduje, to su ogromne prednosti, velika stvar. Mi smo ovo iskoristili za politiku, sticanje prijatelja u Africi, Aziji. Mislim da je Ivica takođe imao dosta sastanaka, Siniša, svi. Vesić je imao važne razgovore oko infrastrukture.

- Ta vrednost će na kraju ispasti ne manje od 3,5 milijarde evra. Mi smo u jednoj Kini uspeli da pronađemo finansijera za ovaj put od Beograda do Kikinde, kao i Beograd - Zrenjanin.

- Mnogo posla je ovde bilo, pričate sa prvom ili drugom silom sveta, onda znate u kakvoj ste poziciji.

Ivica Dačić istakao je da smo današnjim događajem zaokružili sve ono što je urađeno u prethodnih deset, jedanaest godina.

- Ovaj današnji sastanak Vučića sa predsednikom Kine, Si je rekao da ćemo se međusobno podržavati, a svakako da je nama od vitalnog značaja podrška Kine, naročito kada je reč o pitanju Kosova i Metohije. Važno je reči da će Kina, po rečima predsednika Kine, biti čvrsto uz nas, kada je reč o našim pitanjima - rekao je Ivica Dačić.

- Ovo današnje potpisivanje biće jedna istorijska tekovina sa velikom važnošću za naše građane u narednim godinama - rekao je Dačić.

Vučić je istakao da je Kina Srbiji pomogla oko Pegaza, i da u suprotnom to nikada ne bi bilo završeno.

- Od njih smo dobili CH92, CH95, samo pogodi tenk i uništi ga. To smo sve dobili od naših kineskih prijatelja. I to je bio jedan od razloga što su neki bili nervozni. Rekao bih da su ekonomske teme i pitanja bila dominantna, to je najvažnije, da gledamo kako da razvijamo našu zemlju. Težak i naporan rad, to je ono što donosi prosperitet i ono na šta možemo da se oslonimo - rekao je Vučić.

- Mi da bismo opstali kao zemlja koja jedina nije u NATO-u u našem okruženju, i koja ni ne izražava želju da bude, moramo da gradimo prijateljstva, da nikoga ne ugrožavamo i da imamo dovoljno snage da sebe sačuvamo - rekao je predsednik Vučić.

Potpisana četiri sporazuma

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas su u Pekingu potpisana četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine. Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie. Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Bonus video:

00:25

Tamo Daleko se ori Kinom

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.