Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

saopšteno je

Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine.

Objavljeno: 13:25h

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas je u Pekingu potpisano četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine.

Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine, kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“ između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie.

Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Dan uoči potpisivanja Vučić je rekao da se očekuje da će procedura oko sporazuma o slobodnoj trgovini biti završena u parlamentu do kraja marta, a da će stupiti na snagu do maja ili juna.

Kako je rekao, to bi značilo da više ne bismo imali nikakve carine koje su danas veoma visoke, na sprsku jabuku, šljivu, breskvu, sojino ulje, jer nam je to jedan od najprodavanijih proizvoda.

Dodao je da neće biti carine ni na smrznutu malinu, koja beleži rast od 350 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Zatim ni na pivo, vodu, kiselu vodu, gotovo sve faramaceutske i industrijske proizvode.

„Vino će biti bez carina u potpunosti za pet godina, pošto će se carina postepeno smanjivati po 20 odsto u narednih pet godina, dok danas moraju da se uračunaju i čine 30 odsto ukupne cene. To će biti nula odsto posle pet godina i naši vinari će imati mnogo bolju cenu na tom tržištu“, istakao je Vučić.

Naglasio je da će to puno značiti za naše vinarije širom Srbije.

Kada je reč o rakiji, u periodu od 10 godina biće ukinuta carina, pošto će svake godine biti niža za po 10 odsto, dodao je on.

Kaže da su to za nas velike stvari koje će pomoći da uvozimo sirovine po značajno nižim carinama i za naše čeličane i rudnike.

„I kada kažu šta ćemo da uvezemo za naše potrošače… pa ne može ni EU da se takmiči sa Kinom, a ne mi. Ti proizvodi koje, inače, uvozimo iz Kine imaće neuporedivo nižu cenu“, naveo je Vučić.

Taj ugovor o slobodnoj trogivini, kako je rekao, pokazuje koliko smo se trudili da popravimo poziciju poljoprivrednih proizvođača i industrijskih, napomenuo je Vučić.

Bonus video: Uglješa Dzambić, direktor Odeljenja za posrednu kontrolu poslovanja banaka NBS

04:02

Uglješa Dzambić, direktor Odeljenja za posrednu kontrolu poslovanja banaka NBS

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.