VUČIĆ IZ KINE: "Sastanak sa Si Đinpingom je velika privilegija i čast, dobro smo se spremili"
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Video plus

POJAS I PUT

VUČIĆ IZ KINE: "Sastanak sa Si Đinpingom je velika privilegija i čast, dobro smo se spremili"

Predsednik je rekao da su Kinezi ušli u razgovore veoma prijateljski

Objavljeno: 13:12h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Narodne Republike Kine, gde učestvuje na samitu inicijative "Pojas i put".

Vučić će tokom dvodnevne posete, kako je najavio, potpisati tri strateška dokumenta o saradnji, od kojih je možda najznačajniji Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom.

- Mi smo se dobro pripremali za sastanke, spremaćemo se i večeras. Posebno je sastanak sa predsednikom Sijem izuzetna čast i velika privilegija - rekao je on.

Predsednik je rekao da su Kinezi ušli u razgovore veoma prijateljski, i da samo sa naše strane ima 10.412 tarifnih proizvoda.

- Šta to nama donosi? Pa mi kao mala zemlja, slabašne ekonomije u poređenju sa Kinom, moramo da jurimo preferencijalne aranžmane za naše proizvođače, ali i da osvajamo nova tržišta. Kada potpišemo to, mi idemo onda u naš parlament, to je sada malo komplikovanije zbog izbora, pa da razmenimo note, i da do maja ili juna stupi na snagu sporazum o slobodnoj trgovini - rekao je on.

Vučić kaže da posle toga ne bi imali više nikakve carine, koje su sada veoma visoke, posebno za naše poljoprivredne proizvode.

Bonus video:

00:03

Aleksandar Vučić u Granadi sa premijerom Velike Britanije

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.