OSTALI SAMO DUGMIĆI: Ove stranke su nekad bile NAJJAČE, a sada su "kombi partije"!
Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić, Fonet

meteorski pad

OSTALI SAMO DUGMIĆI: Ove stranke su nekad bile NAJJAČE, a sada su "kombi partije"!

Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i Srpski pokret obnove su uspeli da od gospodara sudbina u Srbiji postanu partije koje se bore za cenzus ili su daleko ispod istog

Objavljeno:

Demokratska stranka Srbije

U jednom trenutku je lider ove stranke bio "spasitelj Srbije", najobožavaniji predsednik, "čovek koji je srušio diktatora", a sada je od njegove stranke, koja je godinama i vladala Srbijom, ostalo samo tužnih 1% podrške za Aleksandra Popovića na predsedničkim izborima.

Reč je, naravno, o Demokratskoj stranci Srbije i Vojislavu Koštunici, koji danas priprema memoare negde u Belanovici.

Napisali smo već kako je osnovana DSS. Ova stranka je kroz devedesete, a i kasnije, važila za stranku "pravih patriota", ali demokratski orijentisanih. Uvek je imala "tvrdo jezgro" glasača, koje je nestalo tek u poslednjih nekoliko godina, realno posle penzionisanja Vojislava Koštunice.

foto: Beta Miloš Miškov

DSS je tokom devedesetih, čak i kod političkih protivnika, bila sinonim za doslednost. Za vreme bombardovanja su oštro kritikovali i vlast i NATO, po čemu su bili jedinstveni, i što im je donelo simpatije kod mnogih dotad neopredeljenih glasača.

Njihovi simpatizeri su umnogome pomogli koalicijama "Depos" i "Zajedno" da dopru do nacionalistički i desno okrenutih glasača, a ovakva uloga DSS je prepoznata i 2000. godine, kad je odlučeno da Vojislav Koštunica bude taj koji će stati na megdan Slobodanu Miloševiću.

24. septembra 2000. Koštunica je pobedio Miloševića i okončao političku karijeru dotadašnjeg gospodara Srbije.

Dolaskom Đinđića na mesto premijera, međutim, DSS je počela da gubi svoje pozicije u vlasti, i već avgusta 2001. oni napuštaju vladu u kojoj su imali ministre.

U septembru 2002. godine Koštunica pobeđuje Miroljuba Labusa, kandidata DOS, na izborima za predsednika Srbije, ali izbori su propali zbog nedovoljnog broja izašlih birača. U decembru Koštunica pobeđuje i Vojislava Šešelja, ali izbori ponovo ne uspevaju, jer ponovo na birališta nije izašlo dovoljno ljudi.

foto: Beta

DSS je definitivno došao na vlast u Srbiji posle izbora 2003. godine. DSS je sklopio savez sa G17+ i SPS, i Koštunica je 3. marta 2004. godine postao premijer.

Koštunica je bio na vlasti sve do 2008. godine, kao premijer u dva navrata, a silaskom sa vlasti počeo je i vrtoglavi sunovrat rejtinga stranke. U ove 4 godine DSS i njeni funkcioneri bili su u apsolutnoj kontroli državnog aparata.

Evo kako je DSS prolazila na izborima:

Parlamentarni izbori 1992. - u okviru DEPOS - 17%

Parlamentarni izbori 1993. - samostalno - 5%

Parlamentarni izbori 1997. - bojkotovali

Parlamentarni izbori 2000. - DOS - 64%

Parlamentarni izbori 2003. - samostalno - 17,7%

Parlamentarni izbori 2007. - koalicija sa NS - 16,5%

Parlamentarni izbori 2008. - koalicija sa NS - 11,6%

Parlamentarni izbori 2012. - samostalno - 7%

Parlamentarni izbori 2014. - samostalno - 4,2%

(K. M.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.