VUČIĆ: Prosečna plata u Srbiji do kraja godine 440 evra!
Foto: Fonet

premijer najavio

VUČIĆ: Prosečna plata u Srbiji do kraja godine 440 evra!

Premijer je sinoć gostovao na TV prva i govorio o bitnim pitanjima u državi
Objavljeno: 09:15h

Pitanje da li je glavni problem javnih preduzeća, pa i EPS, sprega sindikata u tim firmama i njihovih rukovodstvava, kako je to izjavio ministar finansija Dušan Vujović, izazvalo je polemiku u studiju Prve TV.

Premijer Vučić ne vidi da je to baš najveći problem, Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta misli da je Vujović pogodio u metu, te predlaže transformaciju EPS po modelu češke elektroprivrede, dok je profesor Dragan Đuričin na taj predlog imao rezerve.

Petrović problem sprege sindikata i rukovodstva objašnjava time da oni tretiraju EPS kao grupnu svojinu, što on vidi kao glavnu prepreku za transformaciju.

Vučić je izjavio da ne smatra da su ključni problem sindikati, ali prihvata da je EPS problem.

foto: Dado Đilas

- EPS je veliki rizik među javnim preduzećima, ali mi imamo, recimo problem u ostvarivanju javnih nabavki, gde imate redovno tuču proizvođača i trgovaca i onda to ponavljate i poništavate i tako u nedogled, jer bi nekome glava odletela - rekao je Vučić.

Petrović je pomenuo da je Češka elektroprivreda imala malo manje zaposlenih (26.000) nego EPS (30.000), ali da imaju 6 puta veći prihod, na šta je reagovao Đuričin rekavši da su se oni transformisali jos 1993, te da se od tada profitabilno šire.

- Oni su imali realniju cenu struje, imali su prostor za reinvestiranje i zato imaju jaku akumulaciju - naveo je Đuričin.

EPS je, primetio je Petrović, otpustio 2.000 zaposlenih, a svima je dao ogromne otpremnine, u proseku po 20.000 evra.

Istovremeno, Železnice su takođe otpuštale radnike, ali je otpremnina bila 6 do 7 hiljada evra, a i jedno i drugo preduzeće je javno, rekao je Petrović, primetivši da to "govori o čemu je zaista reč".

Sagovornici su se složili da EPS ne može da ostane ovakav kakav je sada.

Vučić je rekao da je stanje ipak bolje nego pre dve ili četiri godine, ali poručio: mora biti mnogo bolje da bih ja bio zadovoljan.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.