ALEKSANDAR ŠAPIĆ: Kajem se što sam ušao u politiku! Da se vrati vreme, ne bih! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO INTERVJU NEDELJE

ALEKSANDAR ŠAPIĆ: Kajem se što sam ušao u politiku! Da se vrati vreme, ne bih! (VIDEO)

Predsednik opštine Novi Beograd, omiljen među Novobeograđanima, proslavljeni sportista, za Espreso je prvi put otkrio da se pomalo kaje zbog političke karijere

Objavljeno: 16:33h

Da li postoje neke stvari koje su neizbežne u politici?

- Verovatno su sve ove stvari očigledno neizbežne, ali mislim da postoje neke stvari koje su u politici moguće, koje vam ne garantuju određeni uspeh, ali do kojih sam ja uspeo da dođem, i sada se osećam malo bolje, jer sam sam sa sobom na čistac da nisam spreman na kompromis, iako su to stvari za koje su mi svi objašnjavali da ako nisam spreman na njih, ovim poslom ne treba da se bavim. Ja se danas osećam mnogo bolje nego pre par godina, jer smatram da je to tako ispravno po cenu da u ovom poslu u budućnosti ništa ne uradim, i moguće je.

foto: Filip Plavčić

Uspeli ste da postanete jedan od retkih predsednika opštine bez koalicije sa SNS. Kako?

- Nisam ja namenski planirao da ću ući u koaliciju sa SNS ili bez. Ono što mi mnogi nisu verovali, a ispostavilo se da je tako, ja sam i prethodne dve, tri godine govorio da me zaista ne interesuje ko kojoj stranci pripada, da ću razgovarati sa svim predstavnicima stranaka na Novom Beogradu, koji žele da pričamo o lokalnoj politici, koji neće mešati u to visoku politiku. I, sa mojim bivšim koalicionim partnerima, i sa onim koji nisu to bili. Normalno, neki su mi unapred prognozirali koaliciju sa SNS, s adruge strane neki su govorili da ću ostati sa demokratama, pa danas zvanično u vlasti nisu ni demokrate ni SNS. Sa svima sam razgovarao, i svako ko je bio spreman da skloni visoku politiku i da pričamo za šta mi imamo ingerencije i nadležnosti, pa čak i sa onima koji su me prilično napadali i optuživali. Hteo sam da pokažem da su oni dobili određeno povrenje građana na Novom Beogradu, i ja moram sa njima da razgovaram. Sa Dosta je bilo smo prekinuli razgovor jer su oni odmah uslovili da ko god razgovara sa SRS i SNS nema šta sa njima da razgovara. Ja sam rekao dobro, onda ništa. Srpska radikalna stranka je došla odmah posle izbora i rekla da smatraju da sam dobro radio svoj posao, i da oni, bez obzira na njihovu nacionalnu politiku i poklapanje nacionalnih stavova, spremni su da razgovaraju sa mnom o lokalnim temama. Srpska napredna stranka je sa druge strane postavila neke uslove u participaciji u izvršnoj vlasti koje ja nisam mogao da prihvatim, i to je jedan jedini razlog zbog kog oni nisu u vlasti na Novom Beogradu. Smatrao sam da ipak ja najveću odgovornost treba da preuzmem jer sam dobio poverenje građana, i nisam mogao to da prihvatim. E, sad, da li je moguće ili nije, vreme će da pokaže. Nisam promenio stav ni prema SNS, ni prema drugim strankama, otvoreni smo i dalje za razgovore i saradnju, sugestije, ali ja mislim da je ovakav način razmišljanja ispravan, ne znači da sam u pravu.

foto: Filip Plavčić

Kakva vam je saradnja sa radikalima koji su vam partneri u vlasti?

- Dobra. Za sada sve funkcioniše dobro. Izuzetno su konstruktivni, trudimo se da uradimo nešto dobro i konkretno, i moram da priznam da su me i nakon izbora iznenadili, jer su pokazali političku zrelost, s obzirom da su došli i rekli, mi smo odvojili nacionalnu politiku od lokalne. Nisam čuo da je to bilo ko uradio, i na kraju krajeva tako i postupio. To je samo za poštovanje. Ne ulazim u nacionalnu politiku, ne radikala ni drugih stranaka, ne zato što nemam stav, nego zato što mislim da nije dobro da se oko takvih stvari izjašnjavam, jer ljudi treba da sude o mom radu, a ne o mom stavu. Mom radu u lokalu. I, voleo bih kada bi takva situacija bila i na drugim opštinama, da lokalnu politiku odvojimo i ne glasamo za lokalnog lidera jer je njegova stranka jaka ili slaba, za Rusiju ili Ameriku, već da glasamo za njega jer ima mogućnosti i sposobnosti da uradi nešto konkretno, shodno svojim nadležnostima i ovlašćenjima zakonskim.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.