I POSLANICI O BLOKADI HRVATA: Da li je Vučić trebalo da napusti Brisel - GLAVNA TEMA!
Foto: Dragana Udovičić

rasprave

I POSLANICI O BLOKADI HRVATA: Da li je Vučić trebalo da napusti Brisel - GLAVNA TEMA!

Poslanici su danas polemisali da li je Aleksandar Vučić trebalo da napusti Brisel
Objavljeno:

Ocenio je da je "formalno zaostajanje" Srbije u evropskim integracijama pokazatelj da ona nije na dobrom putu, te da se nažalost otvorena pitanja u regionu koriste za vođenje unutrašnje politike i rešavanje unutrašnjo - političkih problema.

foto: Fonet

Poslanica LSV Marinika Tepić rekla je novinarima da su, prema njenim saznanjima, pored Hrvatske, svi susedi Srbije, osim Mađarske, imali primedbe kada je reč o otvaranju poglavlja 26. - Po mom dubokom uverenju, iako me ono ne raduje, za mene to nije iznenađujuće, kao što za mene nije iznenađujuća poruka da je premijer napustio Brisel - kaže Tepić. Navodi da poruka koju je odlaskom Vučić poslao ne znači ništa za Evropsku komisiju i za članice EU i da je za "našu internu političku scenu". - Ministarka Jadranka Joksimović je ostala u Briselu. Sigurna sam da neće reći da odustajemo. Verujem da ona tamo danas sedi i vrlo zahvalno prihvata otvaranje 5 i 25 - kaže Tepić.

foto: Zorana Jevtić

Poslanica SRS Vjerica Radeta smatra da je blokada otvaranja poglavlja 26 još jedna potvrda da Srbija nikada neće ući u EU, te da poglavlja koja se otvore neće biti zatvorena jer će biti nemoguće ispunjavati svakodnevne nove uslove koje postavljaju Hrvatska ili neke druge članice. Radeta kaže da je to realnost koju bi trebalo da prihvati vlada i da se odrekne evropskog puta i pokušaja da uradi "na silu" nešto što ne odgovara građanima, a za šta očigledno ne postoji ni interes evropskih zemalja. - Hrvatska je odnedavno član EU. Već je dovoljno moćna da kaže ko može, ko ne moze da otvori neko poglavlje. Nije nam mesto tamo i krajnje je vreme da se odreknemo evropskog puta - smatra Radeta. Kako je navela, prava nacionalnih manjina u Srbiji su na najvišim evropskim standardima, te je neprimereno da bilo ko može da ima nekakvu primedbu. Dodaje da bi tema svih međunarodnih institucija trebalo da budu prava Srba u državama gde su nacionalna manjina i gde su njihova prava, kako kaže, na najnižem mogućem nivou.

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.