KURTI SE OGLASIO I IZNENADIO SVE I U PRIŠTINI I U BEOGRADU: Dao je veoma indikativnu izjavu!
Aljbin Kurti, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

program

KURTI SE OGLASIO I IZNENADIO SVE I U PRIŠTINI I U BEOGRADU: Dao je veoma indikativnu izjavu!

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova, Aljbin Kurti, predstavlja danas u skupšini svoj program...

Objavljeno: 12:51h

Sednica na kojoj Aljbin Kurti predstavlja svoj program trebalo je da počne u 11 časova, ali je početak sednice kasnio 40 minuta, javlja dopisnik RTS-a.

Aljbin Kurti je u uvodnom izlaganju predstavljajući program nove vlade izneo nekoliko prioriteta. Sa Srbijom ćemo primeniti potpuni trgovinski reciprocitet, rekao je mandatar za sastav vlade.

"Spreman sam da u potpunosti vodim dijalog sa Beogradom, stvoriću tim koji će se posvetiti tome", naglasio je Kurti.

Predložio je i lustraciju u svim sektorima koju treba sprovesti u roku od 24 meseca.

Najavio je da će vojna služba biti obavezna i trajaće tri meseca.

"Bićemo vlada koja će kažnjavati ratne zločine i agresiju, pripremićemo zakon koji će se baviti počinjenim ratnim zločinim i agresijom", rekao je Kurti.

Kurti će, kako kaže, na osnovu međunarodnih zakona i prava "pripremiti tužbu protiv Srbije za ratni zločin, genocid i agresiju".

Dodao je da će izvršiti pripreme društva za učlanjenje u NATO i obećao da nijedan pojedinac niti kompanija "neće biti jači od države".

Tokom predstavljanja programa, poslanica Demokratske partije Kosova je Kurtiju na rever okačila broš sa kosovskom zastavom.

Novi saziv vlade, kako je najavaljeno, neće podržati Srpska lista, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost i Socijaldemokratska inicijativa NISMA.

Za razliku od vlade u ostavci koju je vodio Ramuš Haradinaj sa 22 ministarstva, vlada koju će predložiti Aljbin Kurti imaće sedam manje. Dvanaest ministarstava podeliće Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje, dok će tri pripasti manjinama. Srbi očekuju da im pripadnu dva ministarstva. Petnaest ministara u budućoj vladi imaće 33 zamenika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.