TAČI JE HITNO POZVAO KURTIJA NA SASTANAK! Da li će PASTI DOGOVOR?
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Zorana Jevtić

KAMEN SPOTICANJA

TAČI JE HITNO POZVAO KURTIJA NA SASTANAK! Da li će PASTI DOGOVOR?

Novi susret Kurtija i Mustafe nije zakazan

Objavljeno: 20.01.2020. 12:25h

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, sazvao je za podne sastanak sa liderom Pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem, kojeg je njegova stranka rano jutros i zvanično predložila za mandatara za sastav nove prištinske vlade, tri i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora na kosovskoj teritoriji.

Kurti je predložen za mandatara iako Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK), uprkos višemesečnim pregovorima nisu postigli dogovor o postizbornom koalicionom sporazumu.

Kamen spoticanja za postizanje dogovora je podela funkcija.

Neposredno nakon što je Samoopredeljenje kandidovalo svog lidera za mandatara, Kurti je video porukom na društvenim mrežama pozvao predsednika drugoplasiranog DSK Isu Mustaru da nastave dogovor o formiranju nove vlade.

Kurti je u pozivu Mustafi poručio da veruje da je sporazum moguć, ali da se ne treba vraćati na prošlu godinu i da ne treba dovoditi u pitanje izbor njegovog partijskog kolega Glauka Konjufcu za predsednika parlamenta.

Kurti je pozvao Mustafu na sastanak o novoj vladi koji bi, kako je naveo, trebalo da traje sve dok se ne dogovore.

Iako obe stranke tvrde da su za postizborni koalicioni sporazum, oni ni nakon osam susreta nisu uspeli da se o tome dogovore.

Ukoliko Kurti danas dobije od Tačija mandat sa sastav nove prištinske vlade, Pokret Samoopredeljenje će imati 15 dana da sa DSK-om formira vladu.

Za potvrđivanje nove prištinske vlade potrebna je prosta većina od 61 glasa poslanika od ukupno 120.

Prema ustavnim rokovima Kurti ima rok do 5. setembra da sa DSK-om dogovori formiranje nove vlade, a ako do toga ne dođe, Tači će mandat za formiranje vlade ponuditi drugoj stranci.

Ako i taj pokušaj za formiranje vlade propadne na kosovskoj teritoriji će biti ponovo održani vanredni parlamentarni izbori, najkasnije 40 dana nakon njihovog raspisivanja, piše prištinska Gazeta Expres.

Sudeći prema video poruci upućenoj Mustafi, Kurti je još jednom pokazao da neće pristati na uslov DSK da se umesto Glauka Konufce za predsednika parlamenta izaberene neko iz te stranke.

Konjufca je izabran za predsednika parlamenta poslednjeg dana roka u kojem je to moralo da bude urađeno, 26. decembra prošle godine.

Novi susret Kurtija i Mustafe nije zakazan.

Bonus video: 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media