DRŽAVNI SEKRETAR U MINISTARSTVU PRAVDE PREDLAŽE: Vučić da bira sudije, uvesti eksternu kontrolu pravosuđa
Radomir Ilić, Foto: Beta/Milan Obradović

ORIGINALNO

DRŽAVNI SEKRETAR U MINISTARSTVU PRAVDE PREDLAŽE: Vučić da bira sudije, uvesti eksternu kontrolu pravosuđa

Problem, kako je rekao, vidi u tome što sudije biraju sudije, a tužioci biraju tužioce

Objavljeno:

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo, kako je rekao, postali "neodgovorna grana vlasti" i "zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi". Naveo je primer Francuske u kojoj, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.

Ilić je, gostujući na TV Prva, rekao da je Ministarstvo pravde tokom procesa evropskih integracija izgubilo ingerencije, i da su tužilaštvo i sudstvo postali dva potpuno zatvorena sistema, "po sistemu vrana vrani oči ne vadi".

- Sudstvo i tužilaštvo postali su neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi i koji niko ne kontroliše eskterno - ocenio je on. Problem, kako je rekao, vidi u tome što sudije biraju sudije, a tužioci biraju tužioce. Kao moguće rešenje naveo je primer Francuske. - Mi imamo, dakle, u jednoj Francuskoj, gde u njihovom ustavu sudstvo i nije grana vlasti, nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. E, a kod nas, dakle, umesto predsednika države, umesto, dakle, da recimo predsednik Vučić postavlja sudije, ovde imamo da oni koji sede sa kriminalcima u hotelu 'Šumadija' (to rade) - kazao je Ilić. Upitan da li je to mešanje u nezavisnost pravosuđa, Ilić je rekao da je od političkog pritiska, za razliku od drugih pritisaka, "napravljena fama". - Sada moramo da promenimo Ustav, moramo da promenimo pravila igre, moramo da otvorimo taj krug, pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu - rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.