SUSRET SRPKINJE I ALBANCA NA MOSTU U MITROVICI On: Nikad nisam upoznao nijednog Srbina! Ona: Treba da zaboraviš rat
Selena i Arijan, Foto: BBC Printscreen

konflikt koji traje

SUSRET SRPKINJE I ALBANCA NA MOSTU U MITROVICI On: Nikad nisam upoznao nijednog Srbina! Ona: Treba da zaboraviš rat

Kako mostovi spajaju ljude, tako je i BBC pokušao da na mitropvačkom mostu, na kome danionoćno dežuraju policajci, upozna predstavnike novih naraštaja zaraćenih strana

Objavljeno:

Dvadeset godina je prošlo od rata u južnoj srpskoj pokrajini Kosovo, a konflikt između Albanaca i malobrojnih Srba ne jenjava.

Etnička podela i dalje nigde nije vidljivija nego u Mitrovici, podeljenom gradu na Ibru.

Kako mostovi spajaju ljude, tako je i BBC pokušao da na mitropvačkom mostu, na kome danionoćno dežuraju policajci, upozna predstavnike novih naraštaja zaraćenih strana.

Selena (16) je Srpkinja koja voli da putuje i da svira klavir, a Albanac Arijan (20) sa porodicom gaji pčele. On je rođen tokom rata i nikada nije upoznao nijednog pripadnika srpske zajednice.

Susret se odigrao na mostu, a akteri priče su došli svako iz svog dela grada.

-Kako je moguće da živiš u južnoj Mitrovici, a da nikada nisi upoznao Srbina? - prvo je što ga je pitala devojka posle upoznavanja i rukovanja.

-Nikada nisam bio u tom delu grada zbog straha roditelja. Brat mog oca je ubijen za vreme rata, to nije dobar osećaj. Spaljena nam je kuća, ništa nismo imali, samo su nam pčele ostale! -napomenuo je Arijan.

foto: Nebojša Mandić

On je konstatovao da iako između dva naroda postoji distanca, treba da ostave prošlost iza sebe i nastave napred.

- Ne treba da zaboravimo prošlost, ali ne znači da ne možemo da sarađujemo i radimo zajedno. Neke stvari ćemo pamtiti zauvek! - objasnio je svoj stav sa kojim se nije složila Selena.

- Živim na Kosovu, ali sam Srpkinja. Teško je, mi mislimo da Albanci ne vole Srbe, a oni misle da mi ne volimo Albance. Mi ovde nemamo budućnost, sumnjam da ću živeti ovde i imati decu. Prvi put kad sam prešla most mislila sam da će me neko ubiti. Ali ako treba da ne zaboravimo, ostaćemo ovde gde smo. Nije lako, ali treba da probaš - posavetovala je Srpkinja svog sugrađanina.

Da je teško prevazići nerazumevanje i izaći iz začaranog kruga, potvrđuju Arijanove reči:

- Mi tebe nismo ugrozili, zato nikada nećeš znati kakav je osećaj.

Posle toga više nije imalo šta da se doda, jedino što su mogli je da se rukuju i ponovo raziđu. Svako sa svojim ubeđenjima i pravom na sopstvenu istinu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.