POPELI SMO SE NA KROV KOSOVA: Shvatili smo zašto je CAR DUŠAN izabrao OVO mesto za DVORAC! Evo kako smo se proveli
Car Dušan i krov Kosova, Foto: Printscreen, Wikipedia, Ilustracija

EKSKLUZIVNI VIDEO!

POPELI SMO SE NA KROV KOSOVA: Shvatili smo zašto je CAR DUŠAN izabrao OVO mesto za DVORAC! Evo kako smo se proveli

Sa ove tačke vidi se sve...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Kosovo je pred tačkom ključanja, sve oči uprte su u rezultate izbora koji će se održati 6. oktobra.

Espreso.co.rs je pored obilaska Srba na Kosovu odlučio da se popne na tzv Krov Kosova. Jer kako kažu naši stari ljudi "s vrha se najbolje vidi sve".

Otišli smo u Prilepac, kako bi se popeli na njegovu najvišu tačku i našli na tzv tromeđi Kosova.

Jeste da to nije najveća tačka u južnoj srpskoj pokrajini, ali ovo vesto nazivaju Krov Kosova, jer je baš to mesto odabrao za svoj zamak čuveni Car Dušan.

Tvrdio je Dušan Silni, prema nekim istorijskim zapisima da se baš sa tog mesta pruža najlepši pogled ka Kosovu i Srbiji.

foto: Kurir štampano

Krenuli smo da se uverimo u te reči.

Nekadašnja tvrđava iz 13 veka koju je podigao Car Dušan na Prilepcu nalazila se 13 kilometara od Novog Brda i kod sela Boževice, a na zaravni brda koji narod nazva Odžin kamen.

Do ovog mesta stiže se dobrim pešačenjem, jer puta sem zemljanog gotovo da i nema. Uspon jeste veliki i ako nadmorska visina, kao što smo rekli i nije velika i iznosi čitavih 861 metar.

Čim se popnete na planinu pruža se baš kao što istoričari pričaju lep pogled na Srbiju i njenu pokrajinu Kosovo.

Ovde retko ko dolazi, tek poneki turisti namernici, ali pejzaž je fantastičan. Vetar koji duva donosi svežinu Kosova i mirise obližnje šume.

Tek kada se popnete na najvišu tačku Odžinog kamena shvatite da ste zapravo u carstvu orlova, jer kada pogledate u nebo, videćete da su oni tu, iznad vaših glava.

foto: Espreso

Sam Prilepac se u istorijskim izvorima tog doba pominje 1381. godine. Tvrđava je smeštena na platou i prati oblik terena. Sam plato je sa dve (južne i zapadne) strane praktično nepristupačan, sa jedne (severne) teško pristupačne, dok je sa četvrte (istočne) strane prilaz platou blag.

Taj terenski nedostatak je nadoknađivan kopanjem suvog šanca dubine 7–10 m sa istočne strane i podizanjem velike okrugle kule na jugoistočnom temenu tvrđave koja je branila najlakši prilaz tvrđavi.

Celokupan prostor nekadašnje tvrđave je danas u potpunosti u ruševinama, tako da je vrlo teško nazreti oblike i izgled nekadašnje utvrde, ali se na osnovu materijalnih ostataka na licu mesta može pretpostaviti da je imala oblik nepravilnog četvorougla, približnih dimenzija 120 m (jug–sever) x 90 m (istok–zapad).

1 / 4 Foto: Espreso

U sklopu nekadašnje tvrđave vide se ostaci nekoliko građevina i bunara.

Kako smo se tamo proveli pogledajte u videu:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.