HARADINAJ JE OTIŠAO, ČEKA SE ZAMENA: Svi POGLEDI uprti u TAČIJA, a njemu se ZBOG OVOGA nigde NE ŽURI
Aj' ti pali, ja ću sve da rešim: Tači i Haradinaj, Foto: Printscreen

rasplet ili novi zaplet?

HARADINAJ JE OTIŠAO, ČEKA SE ZAMENA: Svi POGLEDI uprti u TAČIJA, a njemu se ZBOG OVOGA nigde NE ŽURI

Šta će Tači odlučiti, ostaje da se vidi, ali je jedna stvar jasna...

Objavljeno:

Hašim Tači nije preduzeo nikakve korake kako bi se konsultovao sa predstavnicima političkih stranaka oko rešenja krize nakon ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju, pišu prištinski mediji.

Iako Ustav tzv. Kosova precizira koje radnje treba da učini predsednik kako bi razrešio političku krizu, ne postoje vremenska ograničenja kada to mora da učini, a prisštinski mediji konstatuju da se Tačiju ne žuri.

Poznavaoci ustavnog prava kažu da je situacija mnogo komplikovanija nego kada treba verifikovati izbore i nekome dati mandat za formiranje vlade, jer postoji ustavni vakuum koji dozvoljava beskrajne mogućnosti zloupotrebe. opozicija je već u nekoliko navratila upozorila da će biti velikih problema ukoliko predsednik ubrzo na zakaže termin novih izbora.

Ako premijer podnese ostavku ili iz drugih razloga njegov položaj ostane upražnjen, vlada pada, a predsednik Republike Kosovo, u konsultaciji sa političkim strankama ili koalicijom koja je osvojila većinu u Skupštini, nalaže novom kandidatu da formirala Vladu, kaže član 95.5 Ustava.

Šta će Tači odlučiti, ostaje da se vidi, ali je jedna stvar jasna - on je sada, definitvno, najmoćniji faktor na političkoj sceni u Prištini.

BONUS VIDEO:

SASLUŠAN RAMUŠ HARADINAJ! Obratio se novinarima na SRPSKOM jeziku! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Koha Ditore)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.