AMERIČKI PROFESOR OTKRIO KO ZAISTA VODI DIJALOG SRBA I ALBANACA! Posle ovih reči sve je jasno oko KOSOVA
Danijel Server o Kosovu, Foto: Youtube printscreen

SVE SE ZNA!

AMERIČKI PROFESOR OTKRIO KO ZAISTA VODI DIJALOG SRBA I ALBANACA! Posle ovih reči sve je jasno oko KOSOVA

Sada je sve poznato

Objavljeno:

Američki ekspert za pitanja Balkana Danijel Server ocenio je da je Ustavni sud Kosova, odlukom da Vlada ima vodeću ulogu u dijalogu sa Srbijom, preuzeo dijalog iz ruku predsednika Hašima Tačija, piše koha.net.

Ustavni sud je ranije ocenio da je neustavan zakon o pregovaračkoj delegaciji Kosova koji je stvorila vladajuća koalicija uz podršku Socijaldemokratske partije Kosova.

"Naravno da nisam pravni stručnjak. Ali koliko ja razumem ono što je sud odlučio, to je da se dijalog drži u rukama Vlade, a ne u rukama predsednika, niti u rukama Skupštine. Mislim da je odluka Ustavnog suda veoma važna jer je dijalog preuzela iz ruku predsednika i predala ga Vladi", rekao je Server u intervjuu urađenom nekoliko sati pre ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

On je izričit da je sada "Vlada odgovorna za dijalog".

I bivši ambasador Kosova u Švedskoj i izvršni direktor Instituta Kipred Lulzim Peci u izjavi za Betu smatra da predsednik Kosova Hašim Tači pogazio Ustav ako bi nastavio dijalog sa Srbiju, sada kada je Vlada u ostavci.

To bi, smatra Peci, značilo i kraj njegovog mandata.

Peci je naveo da je odluka Ustavnog suda o pregovaračkom timu Kosova vrlo jasna i da predsednik može imati samo savetodavnu ulogu, dok je Vlada institucija koja vodi dijalog.

On je ukazao da i pored ostavke Haradinaja, na Kosovu ne postoji institucionalni vakuum jer će Vlada funkcionisati do izbora nove.

"To znači da se do tada ne mogu ukinuti takse (na robu iz Srbije i BiH). Ako bi predsednik pokušao da pregovara u ime Kosova, on bi pogazio Ustav, što podrazumeva i kraj njegovog mandata", kazao je Peci za agenciju Beta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.