OVAJ AMERIČKI PROFESOR PREDLAŽE KAŽNJAVANJE SRBIJE ZBOG KOSOVA! Evo čime se bavio i kako je uvredio PUTINA
Edvard Džozef, Foto: Printscreen Youtube

izneo svoju strategiju

OVAJ AMERIČKI PROFESOR PREDLAŽE KAŽNJAVANJE SRBIJE ZBOG KOSOVA! Evo čime se bavio i kako je uvredio PUTINA

Svojom idejom o "novoj balkanskoj strategiji" po principu štapa i šargarepe Džozef je ponovo skrenuo veliku pažnju na sebe, te se mnogi pitaju ko je američki profesor koji otvoreno kritikuje delovanje EU po pitanju KiM, ali često i postavljanje Srbije i njenih lidera 

Objavljeno: 23.05.2019. 10:57h
  • 1

Kosovo treba priznati nakon čega će SAD poslati svoju finansijsku i vojnu pomoć, a ukoliko se to ne desi, Srbija će dobiti "kaznu", i to onu u vidu jače podrške kosovskoj vojsci, angažmana na priznavanju nezavisnosti i uskraćivanja Srbiji razvojne pomoći iz EU.

Ovo je ključni deo ideje Edvarda P. Džozefa, profesora američkog Univerziteta Džons Hopkins, koju vidi kao put ka rešenju kosovskog pitanja, a koja je objavljena na sajtu časopisa "Forin polisi".

Svojom idejom o "novoj balkanskoj strategiji" po principu štapa i šargarepe Džozef je ponovo skrenuo veliku pažnju na sebe, te se mnogi pitaju ko je američki profesor koji otvoreno kritikuje delovanje EU po pitanju KiM, ali često i postavljanje Srbije i njenih lidera.

Kako i sam Džozef navodi, stučnjak je za spoljnu politiku posebno za područje Balkana, a svojevremeno se susreo "licem u lice" sa ratnim komandantom RS Ratkom Mladićem, učestvovao je i u "rešavanju krize" 2012. godine na Kosovu što je rezultiralo održavanjem izbora. Za to ga je pohvalila, po njegovim rečima, i tadašnja državna sekretarka SAD Hilari Klinton. Tokom rata u BiH bio je prisutan na terenu, pomagao evakuaciju Žepe 1995, bio je svedok Haškog tribunala. U poslednje vreme, komentarisao je ubistvo Olivera Ivanovića što je izazvalo brojne kritike, ali i odnos Srbije sa Rusijom upozoravajući da takva saradnja ni malo nije dobra.

Iskusni stručnjak za područje Balkana

Ako je suditi po njegovoj biografiji, reč je o čoveku koji je, naročito ranije, bio upućen u dešavanja na ovdašnjim prostorima, u velikoj meri kroz "terenski rad". Zapravo, u BiH je radio pri Ujedinjenim nacijama i, kako se navodi u njegovoj biografiji, koordinirao evakuaciju sa "bezbednog područja" Žepe, što se dešavalo u isto vreme kada i masakr u Srebrenici.

U svojoj biografiji navodi da su on i kolega direktno pregovarali sa Ratkom Mladićem o bezbednoj evakuaciji žena, dece i muškaraca sa područja Žepe.

Džozef je bio čest gost i na pojedinim predavanjima u Beogradu u vezi sa ratom na Kosovu, te je tada govorio iz pozicije svedoka delovanja OVK, ističući kako su stanovnici tog područja "živeli u miru i pokušavali da sačuvaju taj mir sve dok se UČK (OVK) nije pojavila sa svojim oružjem".

"Ako se Srbija okrene Rusiji deca će biti siromašna"

Ovaj američki profesor govorio je i kako je Srbija mogla da postane ruski satelit u Evopi ukoliko bi postala članica Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Takođe je isticao da se nada da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan koliku bi štetu članstvo u EAEU imalo po Srbiju koja je u odmaklom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

U svojim govorima isticao je i kako je Rusija glavni protivnik prosperiteta Kosova i njegovo potencijalnog ulaska u UN.

Komentator smrti Olivera Ivanovića

Na sebe je "navukao" veliki gnev izjavom da bi ubistvo Olivera Ivanovića "moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

U tekstu objavljenom na sajtu američkog časopisa "Forin Polisi", u rubrici namenjenoj ličnim stavovima i pogledima, Džozef navodi da su na Olivera Ivanovića, za koga kaže da je dugogodišnji lider srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršili "najverovatnije moćni kriminalni elementi" koji, kaže, bujaju "na severu, gde vlada bezakonje".

- Ta tragedija bi mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu - naveo je tada Džozef, a samo ova rečenica bila je dovoljna da se pokrene lavina komentara, mahom Srba, koji su je jednoglasno osudili.

Tada je naveo da je govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, zapravo hteo da kaže da je to "signal Beogradu da odustane od severa Kosova".

Radio i u Makedoniji i na Kosovu

Džozef je radio i u Makedoniji i na Kosovu. Za njega se ne može reći da je lobista za kosovsku nezavisnost u pravom smislu reči, ali je jasno da Kosovo smatra nezavisnom državom, kao i da Kosovo treba uključiti u Ujedinjene nacije (UN), naravno uz pomoć Amerike, jer kosovski i srpski predsednik Hašim Tači i Aleksandar Vučić ne mogu da postignu kompromis.

U svojoj biografiji navodi i da je bio jedini zvaničnik koji je uspeo da probije sprsku blokadu Bihaća tokom opsade ovog grada 1994. godine a, kako navodi, njegovo izveštavanje za svetske medije poput CNN-a i BBC-ja, pomoglo je da se održi fokus na Bihaću kao zoni bez vojske u kojoj se nalaze humanitarni koridori UN.

 

Bonus video

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media