SLOBA JE BIO ZLIKOVAC I BUDALA, NUDIO SAM 5 MILIONA ZA NJEGOVU GLAVU! Gazda Jezda OTVORIO DUŠU i rekao sve
Jezdimir Vasiljević, Foto: Printscreen / Facebook

ISPOVEST

SLOBA JE BIO ZLIKOVAC I BUDALA, NUDIO SAM 5 MILIONA ZA NJEGOVU GLAVU! Gazda Jezda OTVORIO DUŠU i rekao sve

Jezdimir Vasiljević (71), poznatiji kao Gazda Jezda, bivši vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice "Jugoskandik" posle godina medijske ćutnje, odlučio je da otvori dušu

Objavljeno: 23.05.2019. 08:54h
  • 122

Jezdimir Vasiljević, vlasnik nekadašnjeg "Jugoskandika", u ispovesti za medije otkriva najčuvanije tajne 90-ih.

Jezdimir Vasiljević (71), poznatiji kao Gazda Jezda, bivši vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice "Jugoskandik" posle godina medijske ćutnje, odlučio je da otvori dušu za „Alo!“. Čovek koga mnogi pamte kao bankara iz Miloševićevog vremena, tvrdi da je bio u ozbiljnom sukobu s Miloševićem i da je čak naručivao njegovo ubistvo!

- Kad je počela inflacija, otišao sam kod Slobe i rekao mu: „Čoveče, ovo je veštačko stanje, čemu ovo služi? Upropastiće se privreda?“. On se samo smejao i rekao svojoj sekretarici: „Daj mu neko žestoko piće“. Ja sam mu odgovorio da ne pijem alkohol, a on mi je naručio orandžinu. Milošević je namerno dopustio inflaciju, koja uopšte nije bila potrebna, a profesor Dragoslav Avramović ju je izbrisao preko noći.

Početak inflacije se poklopio s vašim odlaskom iz Srbije?

- Ja sam održavao koliko god sam mogao devizni režim. Dinar je bio 60 dinara za marku, a nakon mog odlaska za tri meseca je stigao na milijarde. To je mnogima odgovaralo. Uneo sam dva miliona maraka u zemlju, a na granici su me uhvatili i dobio sam tužbu jer sam samo želeo da održim platni sistem.

I zato ste početkom marta 1993. pobegli u Mađarsku?

- Sloba je bio predsednik zlikovac. Ljudi su imali platu tri marke, a on je uživao. Saznao sam da je u onoj vili u kojoj je živeo posedovao zlatnu sfingu, Rembrantovu sliku... A nakon što je došao Lilić, sef je bio potpuno prazan. Miloševići sve vredne stvari prebacili u Moskvu i mnogo dragocenosti je nestalo. Kada pričam sa Amerikancima koji tvrde da su Srbiju bombardovali zbog Miloševića odmah im kažem da lažu. Jer da je tako, bacili bi dva tomahavka odmah na njegovu vilu. Sedmog marta 1993. godine na sastanku u Budimpešti Amerikancima sam nudio pet miliona maraka za likvidaciju Miloševića, oni nisu hteli ni da čuju. Amerikancima je Milošević bio izgovor da uzmu Kosovo, a on je budala koja to nije znala.

Znači za sve su nam krivi Amerikanci?

- Devedesetih malo ko nije radio za Amerikance tj. propast Srbije. U našu obaveštajnu službu su Amerikanci ušli još pre 1972. godine. Oni su sve oficire koji su posle postali pukovnici postavili za svoje agente. Jedan naš pukovnik, inače njihov čovek, bio je glavni organizator masakra u Srebrenici, a posle je u Hagu bio svedok protiv onih koje je mogao da spreči da izvrše zločin.

Da li ste još na američkoj crnoj listi?

- Ja sam na crnoj američkoj listi od kada sam organizovao meč Bobi Fišer -Boris Spaski. Amerikanci su me okarkterisali kao osobu koja predstavlja potencijalnu opasnost po nacionalnu ekonomsku bezbednost SAD. Jedan advokat mi je tražio 30 hiljada dolara da me skine sa te liste. Rekao sam mu da ne bih ni za tri miliona prihvatio da me skinu sa liste, jer želim da moji unuci čitaju kako je njihov deda Jezda, koji je rođen u malom vlaškom selu postao opasnost po Ameriku.

Kivni ste na Miloševića, ali i na pokojnu Miru Marković?

- Mira je ubila Zorana Todorovića Kundaka, a on joj nije bio ljubavnik kao što se pričalo. Na dan kada je ubijen, boravio sam u Lozani u Švajcarskoj i video Miru. Bio sam iznenađen, otkud ona tu. Međutim, kako sam kasnije saznao ona je zloupotrebila neki papir koji je Kundak potpisao i inkasirala 125 miliona maraka, a Kundak je tog dana poginuo. Novac sa njegovog računa je prebačen na račun JUL-a. Ona ga je likvidirala, a sumnjam da to Sloba nije znao.

BONUS VIDEO:

GROM OBORIO DRVO TIK ISPRED AUTA! Naleteli na stablo, ali su shvatili šta je gore moglo da se desi! (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media