GOSPODAR KOSOVA OPLJUVAO SRBE U PISMU KONGRESU SAD! Njegove reči su NAJSTRAŠNIJA PRETNJA svim Srbima
Kadri Veselji, Foto: Printscreen / Youtube

PREVRŠIO JE SVE MERE

GOSPODAR KOSOVA OPLJUVAO SRBE U PISMU KONGRESU SAD! Njegove reči su NAJSTRAŠNIJA PRETNJA svim Srbima

Pismo je prvo poslato predsedavajućoj Predstavničkog doma (Kongresa), Nensiji Polos i predsedniku Odbora za spoljne poslove Američkog kongresa, Eliotu Engelu

Objavljeno: 21.04.2019. 10:18h
  • 3

„Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, poslao je pismo Kongresu SAD, o zločinima i genocidu koji je Srbija počinila na Kosovu tokom poslednjeg rata 1998-1999. godine“, javio je kanal na srpskom jeziku Radio televizije Kosovo, objavljujući ovo pismo. Vest o ovom pismu koje će biti upućeno „prijateljskim zemljama“ po prvi put se pojavila neposredno pre vesti prištinskog portala Gazeta Express da se navodno očekuje podizanje optužnica protiv samog Veseljija i Tačija upravo za ubistvo Albanaca posle rata.

Pismo je prvo poslato predsedavajućoj Predstavničkog doma (Kongresa), Nensiji Polos i predsedniku Odbora za spoljne poslove Američkog kongresa, Eliotu Engelu.

U ovom pismu koje će biti poslato svim parlamentima zemalja – kako se navodi prijatlejima Kosova, kao i Evropskom parlamentu, predsednik Skupštine Kadri Veselji „pomenuo je brojne masakre i brojne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu“, navodi RTK2.

Najzad, civilne žrtve broje 8.661 Albanaca, 1.797 Srba i 447 Roma, Bošnjaka i drugih nealbanaca. Sve preostale žrtve registrovane su kao borci.

Međunarodno je poznato da su u brutalnom režimu Slobodana Miloševića Albanci na Kosovu bili žrtve i meta sistematskog nasilja. Prema tome, oko milion Kosovara, više od polovine stanovništva, bili su primorani da napuste Kosovo, a pola miliona bilo je raseljeno unutar zemlje. Ukupno, oko 90% albanskog stanovništva postali su izbeglice ili raseljena lica; 13,535 je ubijeno. Među njima je bilo 1230 dece, uključujući bebe i drugu malu decu”, navedeno je između ostalog u pismu Veselija.

On je takođe pomenuo nerešenu sudbinu hiljade nestalih osoba.

Tokom deset godina postojanja, Kosovo je pokazalo da je mirna zemlja i da aktivno traži pozitivne odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Međutim, moram reći da treba učiniti mnogo da bi se omogućilo poboljšanje, a deo pobošljanja je i prihvatanje istine“, navodi se u Veseljijevom pismu.

Veselji je ovim pismom pozvao sve zemlje da donesu rezoluciju kojom se potvrđuje istina o srpskim zločinima na Kosovu.

U ime Skupštine Kosova, želeo bih da pozovem Vas i Vaše kolege da omogućite formalno priznanje istorijske nepravde koja je učinjena protiv mog naroda. To se može učiniti kroz rezoluciju kojom se pokazuju i osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu“, kaže se u Veselijevom pismu.

Ovo nije jedina inicijativa sa sličnim ciljem. Kosovska skupštine je nedavno usvojila predlog o osnivanju ad hoc komisije za osudu „ratnih zločina koje je počinila srpska država prema stanovništvu Kosova“, ova komisija biće zadužena za izradu rezolucije na osnovu koje će biti pripremljene zakonodavne izmene usmerene prema „kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida“.

Do ovih inicijativa došlo je nakon što su Vesna Mikić, bivša zamenica kosovskog ministra pravde i Ivan Todosijević, bivši ministar administracije i lokalne samouprave razrešeni dužnosti u kosovskoj vladi zbog izjava o NATO bombardovanju i slučaju Račak.

BONUS VIDEO:

Otvaranje moto sezone i skup bajkera iz cele Srbije ispred Narodne skupštine Srbije

(Espreso.rs / RTK2)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media