MILOŠEVIĆ JE IZIGRAO RUKOVODSTVO SFRJ, KOSOVO JE KRIVO ZA RASPAD ZEMLJE Sećate li se mitinga ispred Skupštine 1988?
Nema lepe reči o Miloševiću: Raif Dizdarević, Foto: Printscreen

poslednji predsednik sfrj

MILOŠEVIĆ JE IZIGRAO RUKOVODSTVO SFRJ, KOSOVO JE KRIVO ZA RASPAD ZEMLJE Sećate li se mitinga ispred Skupštine 1988?

Milošević nije hteo i nije smeo da izađe na miting

Objavljeno:

Tog 2. marta 1988. ispred tadašnje Skupštine SFRJ, Slobodan Milošević se obratio okupljenim studentima i građanima ističući da će „uskoro biti objavljena sva imena“ i da će „biti kažnjeni i uhapšeni svi oni koji su se poslužili ljudima da manipulišu radi ostvarivanja političkih ciljeva protiv Jugoslavije“.

Iz mase se čulo „Uhapsite Vlasija!“, a Milošević je na to uzvratio: „Ne čujem dobro, ali uhapsiću“. Prema izveštaju tadašnje TV Beograd na mitingu je bilo oko 300 hiljada ljudi, dok su umerenije (objektivnije) procene navodile brojku od 50 hiljada. Izveštači su ovog poslednjeg četvrtka uveče govorili o 250 hiljada učesnika protesta.

Raif Dizdarević, bivši ministar spoljnih poslova i bivši član i predsednik Predsedništva bivše Jugoslavije, koji je na tom mitingu govorio pre Miloševića, svojevremeno se prisetio tog događaja i objasnio kako su Milošević i "njegovi ljudi" praktično izigrali tadašnje visoko rukovodstvo SFRJ.

- Poslepodne je bila sednica partijskog predsedništva. Ja sam tada na toj sednici i rekao Miloševiću pred svima da smo u Predsedništvu u više navrata tog dana rekli, čak i uoči mog odlaska na miting, da Slobodan Milošević treba da ide na miting jer ga traže. I njemu sam se tu obratio, na sednici, i rekao: "Tebe, Slobodane, traže na mitingu i ti treba da ideš. Mene su tražili, i kad su me tražili ja sam otišao." On je, naravno, to izbegao odgovorom: "Molim vas, da se razumemo, u ime rukovodstva Srbije otišao je drug Trifunović i obavestio miting i to je sasvim u redu." Miting je Trifunovića izviždao. Ja sam bio zadovoljan, uz sve to sa čime sam bio suočen i šta sam morao učiniti. Meni su mnogi prigovarali što sam išao na taj miting, bilo je kasnije priča da smo bili zajedno na mitingu ja i Milošević. Milošević nije hteo i nije smeo da izađe na miting. Međutim, ono što je za mene bila satisfakcija je da se miting počeo osipati. I, negde do predveče, ta je masa od miliona spala na desetinu možda. A na toj sednici Predsedništva Milošević je neprekidno insistirao da jedan od zaključaka bude da će biti gonjeni svi oni koji su učestvovali u organizovanju novembarskih i februarskih događaja na Kosovu. Predsedništvo Partije je učinilo ustupak i prihvatilo taj zaključak. Milošević je, čim je to Predsedništvo Partije prihvatilo, ustao i otišao na miting i obećao hapšenje - ispričao je Dizdarević, koji smatra da su ovi događaji bitno uticali na potonji raspad Jugosalvije:

- Istorija će dati ocenu u kojoj meri je raspad Jugoslavije počeo upravo događajima na Kosovu, i oko Kosova, zbog toga što su se tamo odigrali prvi veliki unutrašnji potresi u zemlji i što su se mnoge različite i sukobljene političke tendencije i kontroverznog odnosa spram Jugoslavije u tim godinama splele oko Kosova. Stanje u toj pokrajini je korišćeno da se raspaljuje velikosrpski nacionalizam i njegove pretenzije, a stanjem na Kosovu su se koristili, i to obilato, i svi drugi nacionalizmi u Jugoslaviji - kazao je Dizdarević.

BONUS VIDEO:

NAPAD FANTOMA NA KALEMEGDANU

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.