TAČI ŠOKIRAO CEO SVET: Otvaramo ambasadu u Moskvi!
Tači o političkoj situaciji, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

intervju

TAČI ŠOKIRAO CEO SVET: Otvaramo ambasadu u Moskvi!

Tači je u intervjuu govorio o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu

Objavljeno:

Kosovski predsednik Hašim Tači u intervjuu za bečki "Kurir" govorio je o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, gde je pozvao na zamah koji je stvoren kako bi se postigao sporazum sa Srbijom kao preduslov za članstvo u EU, NATO i UN. Tači je naglasio da već postoji globalna podrška za postizanje sporazuma ne samo od EU i SAD, već i od Rusije. Takođe je govorio o liberalizaciji poreza i viza.

Kurir: Da li ste doneli neke vesti o taksama za srpske proizvode?

Tači: Kosovo je bilo obavezno u takvom obliku da preduzme takve mere. Mi ćemo se potruditi da dijalog ne bude težak. Ali Srbija ne može da postavi uslove za nastavak dijaloga. Nadam se da će blokada uskoro biti gotova.

Kurir: Da li to znači da će premijer Haradinaj uskoro u potpunosti povući takse?

Tači: Nadam se da će uskoro biti rešenje za nastavak razgovora. Za sporazum koji bi bio dobar i za kosovsku i za srpsku stranu i koji bi prihvatila međunarodna zajednica.

Kurir: Da li biste mogli da se kladite da sporazum sa Srbijom može da se postigne u ovoj godini?

Tači: To će biti veoma teško, ali ne i nemoguće. Sporazum između Srbije i Kosova je apsolutno neophodan. Nikada više ne bi trebalo da bude rata između Albanaca i Srba. Mir treba da preovlada u celom regionu. Želimo da postignemo sveobuhvatan, a ne privremeni sporazum.

Kurir: Da li bi Kosovo prihvatilo bilo kakav sporazum u kojem Republika Kosovo ne bi bila eksplicitno prihvaćena kao država od strane Srbije?

Tači: Sporazum bez priznavanja Kosova kao zemlje bez sedišta u UN ne bi imao smisla. Verujem i radim na tome da Republika Kosovo ima mesto u UN i da bude priznata na globalnom nivou. Evropska unija (EU) i Federika Mogerini vode ovaj proces dijaloga. Imamo veliku podršku SAD, posebno od Donalda Trampa. Takođe, prihvatanje iz Rusije, ako imamo sveobuhvatni sporazum. Ovo je nedostajalo u prošlosti. To je pogodan trenutak na međunarodnom nivou. Ako bi EU, SAD i prihvatile sveobuhvatni sporazum, to bi značilo globalnu podršku.

Kurir: Dakle, vi ste sigurni da će Rusija priznati Kosovo kao državu ako se Beograd i Priština dogovore o sporazumu?

Tači: Nakon ovog sporazuma, Kosovo će uskoro imati ambasadu u Moskvi. Ako ne iskoristimo ovaj trenutak, to može dovesti do pogoršanja situacije. Jasno sam stavio do znanja da će Republika Kosovo iskoristiti ovu priliku. To vidim u smislu strateških ciljeva, a ne dnevne politike Kosova. Sporazum će obuhvatiti sve oblasti: nestale osobe, ekonomski razvoj, kulturno nasleđe i druga pitanja. Neće biti etničkih granica. Obe zemlje će ostati multietničke. Preovladava multietnički i evropski duh. Želimo da imamo otvorene granice i slobodnu trgovinu. Nema klasičnih granica kao u prošlosti. Sporazum će unaprediti ekonomski razvoj, obezbediti bolji prosperitet, obezbediti bolji život i više međunarodnih investicija. Republika Kosovo je nova zemlja koja ima mnogo potencijala, koja do sada nije dovoljno dobro iskorišćena.

Kurir: Otvorene granice učinile bi razmenu nepotrebnih teritorija?

Tači: Govorim o otvorenim granicama, a ne o etničkim linijama, to jest, za evropski model. Uveren sam da će sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova omogućiti savršenu saradnju u regionu.

Kurir: Kosovari i dalje čekaju bezvizna putovanja u EU?

Tači: Ovo je zaista nepravda za građane Kosova. Republika Kosovo je ispunila sve kriterijume, čak i više od drugih u regionu. Međutim, imamo samo jedan put: evropske integracije. Razočarani smo, ali nećemo napustiti ovaj put.

Kurir: EU se boji da mnogi mladi Kosovari žele da idu u Evropu?

Tači: Izborna kampanja za izbore u EU tek je počela. Neke države članice ne žele da rizikuju, a to je zapravo unutrašnje pitanje država članica EU. Ali, Republika Kosovo plaća nagradu.

Bonus video:

Espreso intervju, ministarka pravde Nela Kuburović

(Espreso.co.rs / Gazetaexpress)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.