ODRŽANA SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST koju je zbog situacije na Kosovu sazvao Vučić
Foto: Beta/Milan Obradović

u predsedništvu

ODRŽANA SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST koju je zbog situacije na Kosovu sazvao Vučić

Sastanku prisustvuju Ana Brnabić, Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nela Kuburović, Ljubiša Diković, Marko Đurić

Objavljeno: 10:07h

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je po navodima medija predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao zbog saznanja o upadu Albanaca na sever Kosova, počela je jutros nešto posle 8 časova u Beogradu.

Sastanku u zgradi Predsednistva Srbije prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Ispred Predsednistva Srbije je veliki broj novinarskih ekipa koje očekuju da im se po završetku sednice, oko 9.15 obrate Đurić ili Stefanović ili obojica.

Kako navode mediji, na sednici će se razgovarati o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji, kao i o bezbednosnoj situaciji.

Vučić će se danas sastati i s patrijarhom Irinejem u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Do novih tenzija na relaciji Beograd - Priština došlo je uoči isticanja roka koji je Evropska unija (EU) dala Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma izradi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

U prištinskim medijima pojavljivale su se informacije da će Srbi sa severa Kosova na današnji dan proglasiti autonomiju, dok su beogradski mediji pisali da će Albanci pokušati da zauzmu Hidroelektranu "Gazivode".

Vučić juče je u otvorenom pismu pozvao građane Kosova da ne nasedaju na provokacije i da na eventualne izazove reaguju mirno, civilizovano i dostojanstveno, a da će Srbija političkim metodama obezbediti njihovu sigurnost i budućnost na Kosovu.

Poručio je građanima Kosova da je mir najveći interes Srbije, koja je spremna da izvrši svoju obavezu prema njima i zaštiti njihove živote i mir, ako to bude neophodno.

Evropska unija zatražila je da se izbegnu napetosti na Kosovu koje bi mogle ugroziti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.