OVO JE NAJBOGATIJA SRPSKA PORODICA SA KOSOVA: Članovi jedva da se mogu IZBROJATI, a svi kad ih posete URADE JEDNO
Porodica Vuković, Foto: PrintScreen/ RTS

lepote srbije

OVO JE NAJBOGATIJA SRPSKA PORODICA SA KOSOVA: Članovi jedva da se mogu IZBROJATI, a svi kad ih posete URADE JEDNO

Priča o trinaestočlanoj porodici Vuković sa Kosova govori o pravom bogatstvu

Objavljeno:

Najbogatija srpska porodica koja živi na Kosovu i Metohiji je trinasetočlana porodica Ane i Dalibora Vukovića iz sela Žitkovac u opštini Zvečan. Svi znaju za Dom Vukovića u kome se deca od malih nogu uče pravim vrednostima. Najstariji sin Milan već posle završene srednje Veterinarske škole posao je našao u građevini, dok je najmlađi Savo, koga je krstio Vladika Teodosije, nedavno napunio godinu dana.

Pored Milana i Save, tu su i Anđela, Katarina, Strahinja, Milica, Sofija, Jelisaveta, Tamara, Ksenija i Milunka.

"Bogaćenje" Vukovića, kako u šali kaže Dalibor, a Ana potvrđuje, nije kraj. Dodaju da ako je Bog tako rekao, biće još Vukovića koji uz pomoć države Srbije i brojnih donatora, a nadasve zahvaljujući sopstvenom radu i podeli posla opstaju i služe za primer brojnim daleko imućnijim srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji, pa i šire.

U Severnoj Mitrovici živeli su kao podstanari. Kancelarija za Kosovo i Metohiju im je sagradila kuću u Žitkovcu kod Zvečana. Selo je, kažu, za decu najbolje rešenje.

- Deca su najveće bogatstvo koje Bog može podariti i zato moram i uvek ponavljam "Hvala ti Bože što si me usrećio i što si moj dom ispunio dečjim plačem" - govori za Telegraf.rs Dalibor, kako voli da kaže, za koju godinu, komandant celog odreda.

U svakom kutku velelepnog doma koji je sagrađen o trošku Vlade Srbije, a osveštao ga je Episkop raško-prizrenski Teodosije, dečji glas odzvanja, čuje se smeh, pa i plač. Kako kaže Ana, beba do bebe traži mesto u njenom krilu koje trenutno zauzima najmlađi Savo.

Vukovići se spremaju za proslavu Božića, ali i Nove godine, jer se Božićnoj slami, orasima i bombonama, deca najviše raduju, a posebno njegovoj imitaciji glasa pileta.

- Ovo je dom, ili kako to u komšiluku govore "privatni vrtić" u kome su uloge podeljene u zavisnosti od težine posla srazmernoj godinama izvršilaca - kroz smeh izgovara Dalibor i dodaje da su uz one koji rade u štali „najiskorišćeniji“ vaspitači i babice, jer je zdravlje dece najbitnije.

Oba roditelja pričaju da im ništa ne nedostaje. Imaju da pojedu i popiju, da u toplom, ljubavlju ugrejanom domu odrastaju.

Sve je počelo pre nešto više od 20 godina kada su se Ana i Dalibor upoznali i kada su u prvim danima bračnog života razgovarajući o budućoj porodici jedno drugom kazali da će imati porodicu sa mnogo dece.

Dalibor je, kako se priseća, Ani rekao da želi da ima devetoro dece, a ona mu odgovorila da smanji bar na troje ili četvoro. Ipak, kako dodaje otac, nada se da će broj dece da zaokruže na 12, sabirajući njegove i Anine želje.

- Kada nam se rodila osma ćerkica, Tamara, rekla sam mu da smo na putu da ispunimo njegov željeni broj dece, ali i eto je i Ksenija i Sava, loši smo u matematici - kroz smeh izgovara Ana.

Dalibor ističe da je vernik i da decu uči duhu pravoslavlja, zato je njegova poruka mladim parovima na Kosovu i Metohiji i u celoj Srbiji da rađaju što više dece i da čuvaju svoje domove, ali i svetinje koje su, kako kaže, pored dece, najveće bogatstvo na Kosmetu.

- Imam solidnu platu a obrađujem i jedno imanje, u blizini u Žitkovcu kod Zvečana, gde pored zemlje imam koze, krave, svinju, kokoške, sve što je potrebno jednom seoskom domaćinstvu. Posle rada na poslu najveći deo vremena provodim na selu gde mi u svemu pomažu deca. Učim decu da se od rada mora živeti - kaže Dalibor.

Starija deca pomažu oko mlađih, a navikli su na gužvu i obaveze jer uz one u jaslicama, školarcima su potrebni saveti i pomoć da ispišu domaće zadatke jer su odlični đaci.

Ana je dobila priznanje Eparhije raško-prizrenske, orden "Majke devet Jugovića", koje se svake godine na Vidovdan dodeljuje u Gračanici.

Banjalučki Odbor za pomoć Srbima na KiM od 2020. godine stipendira malu Kseniju sa 100 evra kao i raško-prizrenska eparhija koja porodici Vuković mesečno uplaćuje istovetan iznos.

Tu su i brojni donatori čiji predstavnici kada posete Vukoviće najradije se fotografišu i istog trenutka na mrežama dele selfije uz objave "najbogatija srpska porodica na Kosovu i Metohiji".

Bonus video:

06:31

SVAKA DRŽAVA IMA SVOJE KOSOVO Pešić UŽIVO iz Pariza o terorizmu: Napad se desio u mirnom kvartu! Više NIGDE NIJE BEZBEDNO

(Espreso/ Telegraf.rs/N. Zejak/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.