Potvrđena presuda naftnoj mafiji čiji je član i vlasnik Knez Petrola! (VIDEO)
Foto: Printskrin / Insajder

Patriotska pljačka

Potvrđena presuda naftnoj mafiji čiji je član i vlasnik Knez Petrola! (VIDEO)

Prema presudi, ova organizovana kriminalna grupa oštetila je republički budžet za više od sto miliona dinara kroz neplaćene akcize i poreze, dok je povrh toga ostvarila dobit razlikom u nabavnoj i prodajnoj ceni
Objavljeno:

Pretakanje goriva na ilegalnom putu iz Srbije na Kosovo

Političke odluke, a pre svih donošenje Uredbe 2004. godine kojom je roba iz Srbije koja se otprema na Kodovo oslobođena PDV-a, otvorile su prema istraživanju Insajdera ogromne mogućnosti za zloupotrebe.

Pored regularnih putnih pravaca koji iz Srbije vode na Kosovo, postojali su i brojni alternativni putevi, a roba koja se tim putevima otpremala na Kosovo na kraju značila i potencijalnu štetu za budžet Srbije.

Kako je pre četiri godine objavljeno u serijalu Patriotska pljačka, prodaja goriva na Kosovu postaje veliki biznis 2008. Te godine na Kosovo je iz Srbije isporučena nafte i naftnih derivata u vrednosti od 22,4 miliona evra, da bi 2010. promet skočio na 31,7 miliona evra. Da se radi o ogromnim količinama govori podatak da su srpske firme na sever Kosova izvezle duplo više goriva po glavi stanovnika nego što se iste godine plasiralo u Srbiji.

Prema podacima do kojih je došao Insajder, na severu Kosova otvoreno je, za samo nekoliko godina, 40 pumpi, što je najbolji pokazatelj koliko je taj biznis - bez PDV-a i akciza - bio isplativ pojedincima. Prema našem istraživanju, razrađen je i mehanizam kako naftu koja je oslobođena PDV-a i akciza vratiti u Srbiju.

Novinari Insajderi su skrivenim kamerama na više alternativnih prelaza zapravo snimili kako se praktično vršio šverc.

Na jednom od alternativnih puteva snimljena je i cisterna beogradske firme „Knez Petrol“.

foto: Stefan Jokić

Insajder je tada isto objavio i da je firma „Knežević Petrol“ koja ima jednog zaposlenog i koja se vodi na njegovu sestru, jedna od najvećih izvoznika nafte na Kosovo sa višemilionskim prometom

Srđan Knežević je u intervjuu za Insajder rekao da sve radi legalno i da nije ništa čudno u tome što je jedan od najvećih izvoznika 2011. godine firma koja zvanično ima jednog zaposlenog.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 2007. godine podiglo optužnicu kojom je i Knežević označen kao član takozvane „naftne mafije“, jer je, kako se između ostalog navodilo, petrolej prodavao kao dizel D2.

Upravo je po ovoj optužnici doneta presuda koju je potvrdio i Apelacioni sud a kojom je i Knežević osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu.

On je još 2012. godine za Insajder u vezi sa ovim postupkom rekao da je njegova firma nije znala da prodaje petrolej već da je kupila i prodavala dizel D2.

„Kompaniju koja zapošljava 550 radnika u situaciji u Srbiji gde je privreda dosta loša i sve to, da vi toliku buku dižete za nekih milion i 600, 700 hiljada dinara. To na nekom sudu bila bi neka prekršaj... neka kazna, novčana kazna, platite od 50,100 hiljada dinara. To je smešno. Verujte. Znači to je smešno. „Knez Petrol“ nije švercerska firma,“ naveo je tada Knežević.

Sve o tome na koji su način otpremani nafta i derivati iz Srbije na Kosovo pogledajte u drugoj epizodi serijala Patriotska pljačka emitovanoj još 2012. godine.

(Esporeso.rs / Insajder)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.