TREBA LI VRATITI DUŠANOV ZAKONIK? Da li su nam kazne za silovatelje blage?
Foto: Milovan Milenković, Zorana Jevtić, Beta, Aleksandar Jovanović Cile

prolaze li tek tako?

TREBA LI VRATITI DUŠANOV ZAKONIK? Da li su nam kazne za silovatelje blage?

Pitali smo pravnike i kriminologe šta misle o našem Krivičnom zakonu i kaznama propisanim za delo silovanja. Istražili smo kakve su kazne za isto delo u drugim zemljama sveta, ali i kako se to delo tretiralo u Dušanovom zakoniku
Objavljeno: 12:00h

Slučaj iz Smederevske Palanke koji je odjeknuo ne samo u našoj zemlji nego i u svetu jeste osuda D. Ž. na 12 godina zatvora zbog silovanja svog rođenog deteta! Sve to je radio pune četiri godine!

Kuća horora u Srbiji: Porodica brani silovatelja, krivicu svaljuju na devojčicu (14)!

foto: Shutterstock

I tako dalje, i tako dalje...Na žalost u Srbiji su poslednjih godina silovanja sve češća, a mnoga od njih završavaju se ubistvom žrtve, naročito ako su u pitanju maloletna deca.

Šta nam je činiti i kako nasilnike odvratiti od ovog monstruoznog čina.

Pitali smo pravnike i kriminologe šta misle o našem Krivičnom zakonu i kaznama propisanim za delo silovanja. Istražili smo kakve su kazne za isto delo u drugim zemljama sveta, ali i kako se to delo tretiralo u Dušanovom zakoniku.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za naš portal da su za razliku od nekih drugih, kazne za krivično delo silovanja u našoj zemlji dosta visoke.

- Krivično pravni okvir ima svoj sistem. Kazne za silovanja su dosta visoke za razliku od nekih drugih krivičnih dela, naročito kada se radi o silovanjima sa ubistvom ili pedofilima.

foto: Milovan Milenković

On dodaje i da nije za radikalne kazne, poput smrtne, i objašnjava zbog čega silovatelji rade to što rade.

- Javnost zbog straha traži oštrije sankcije za njih, pa čak i smrtnu kaznu, kastriranje i tome slično, pritom, ne razmišljajući o tome da kastracija ništa ne donosi. Silovatelji ne siluju zbog nezadovoljenog seksualnog nagona, nego zbog potrebe da se osećaju moćnim, jačim. Zbog straha koji izazivaju kod žrtve i šoka koji vide na njenom licu. Tada, u tom slučaju i tim uslovima tu svoju nemoć zbog koje pate pretvaraju u lažni osećaj svemoći. Najveći deo njih ne podleže povratu, jer su iskustva koja dožive u zatvoru jako bolna, pogotovu kada je reč o pedofilima. Međutim, povratnika ima - kaže Nikolić za Espreso.

- Kod pedofila, gerontofila i zoofila imate potrebu za žrtvom koja ne može da uzvrati. Svi silovatelji su takvi jer ne mogu da na normalan način uspostave komunikaciju za koju znaju da je prihvatljiva za socijalnu sredinu i da tom komunikacijom osvoje ženu - rekao Zlatko Nikolić.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.