ŠKALJARCI I KAVČANI KRADU LJUDIMA IDENTITET, ŠIROM EU: Na tapetu su im posebno građani OVE ZEMLJE
Legitimisani sa lažnim slovenačkim pasošima, Foto: Printscreen

SLOVENAČKI PASOŠI

ŠKALJARCI I KAVČANI KRADU LJUDIMA IDENTITET, ŠIROM EU: Na tapetu su im posebno građani OVE ZEMLJE

Kriminalcima sa Balkana nije teško da se predstavljaju kao Slovenci

Objavljeno: 23:21h

I Alan Kožar (43) i Damir Hadžić (46), navodno bliski škaljarskom klanu, ubijeni 23. jula na grčkom ostrvu Krf, kao i jedan od njihovih egzekutora, putovali su i legitimisali se lažnim slovenačkim pasošima.

Grčki mediji su, pozivajući se na izvore iz istrage, objavili da su u Kožara i Hadžića pucala četvorica napadača iz četiri vrste oružja, i da su lica egzekutora jasno snimljena na video-materijalu. Policija je našla i dva motora, četvorotočkaša, kojima su egzekutori došli do vile u Halikounasu na Krfu, i napustili mesto zločina. Ukrcali su se na gliser, koji su unajmili na plaži Sivota, u okrugu Tesprotija, dan pre dvostrukog ubistva i napustili ostrvo. Jedna od pretpostavki je da su egzekutori pobegli do obala Epira ili Albanije.

- Čini se da je počinilac vlasniku glisera dao falsifikovan slovenački pasoš - objavili su grčki mediji.

Koje ime je bilo u toj lažnoj putnoj ispravi nije objavljeno, ali je više nego zanimljivo i da su kod žrtava nađeni falsifikovani pasoši ove zemlje, inače članice Evropske unije, nekada u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Baranin Alan Kožar je imao falsifikovana dokumenta i putovao je sa pasošem Slovenije pod imenom Robert Bitenc, dok je Užičanin Hadžić koristio slovenački pasoš na ime Martina Pospišeka.

foto: Printscreen

- Pasoši “dežele” su više nego popularni kod ljudi sa Balkana, pa samim tim i kod kriminalaca. Slovenija je članica EU. To njenim državljanima omogućava da se nesmetano kreću unutar EU, ali i nekih država koje nisu članice tog saveza, kao što su Švajcarska ili Norveška. Takođe, mogu bez problema da uđu u SAD - kaže sagovornik "Blica" blizak bezbednosnim službama.

Upravo ta sloboda kretanje pasoš "dežele", pa i onaj falsifikovani, čini primamljivim i običnom svetu, ali i onima kojima su poslovne aktivnosti usmerene na kriminal.

- Hrvatska “putovnica” je bila i još je popularna. To potvrđuju da su mnogi kriminalci sa ovih prostora, među njima i "škaljarci" i "kavčani", imali falsifikovane hrvatske pasoše. Međutim, hrvatska policija razotkrila je nekoliko kriminalnih grupa koje su prodavale lažne putovnice, a njihovi kupci su bili članovi zavađenih klanova. Razotkriveni su, pa je to verovatno jedan od razloga što su se prebacili na dokumenta Slovenije - navodi naš izvor.

Kriminalcima sa Balkana nije teško da se predstavljaju kao Slovenci.

- Kada se kriminalci predstavljaju kao Slovenci i govore srpskim jezikom, samo oni koji su sa prostora bivše SFRJ mogu da prepoznaju da ne govore slovenački već srpski. Ljudima koji nisu sa tog područja jezici zvuče slično - kaže sagovornik.

I dok je razumljivo zašto je pomama kriminalaca za pasošima "dežele", pa makar i falsifikovanim, pitanje je odakle ta lažna dokumenta dolaze. Da li svi nabavljaju lažnjake iz jednog centra ili se nekoliko kriminalnih grupa izverziralo za izradu falsifikata? U ne tako davnoj prošlosti, dok slovenačka dokumenta, ne samo pasoši, već i lične karte i vozačke dozvole, nisu bili na ceni kao danas, srpski kriminalci su ih nabavljali u domovini. Razotkrivene su štamparije u kojima su falsifikovana slovenačka dokumenta. Koliko je taj posao nastavljen u Srbiji, ili su se u izradu lažnih dokumenata uključili i neke ilegalne štamparije širom Balkana, za sada se samo nagađa.

Ispaljeno 29 hitaca

Kožar i Hadžić ubijeni su 23. jula na grčkom ostrvu Krf. U njih je ispaljeno 29 hitaca, a obojica su pogođena u grudi i glavu. U ovoj istrazi grčka policija je saslušala na desetine svedoka, a veruje se da je ovaj zločin povezan sa likvidacijom Igora Dedovića, navodno jednog od vođa "škaljaraca", i Stevana Stamatovića, 19. januara u restoranu u Atini.

Mediji u Grčkoj naveli su da je policija našla i časopis koji je ispao jednom od egzekutora. Nije objavljeno da li je to srpski, crnogorski ili časopis iz neke treće zemlje, i koliko materijalni tragovi nađeni na njemu mogu pomoći u rasvetljavanju zločina.

Diniću ukinut pritvor

Nišliji Milanu Diniću, optuženom da je po nagovoru sada pokojnog Alana Kožara trebalo da u Budvi ubije Slobodana Šaranovića, ukinut je pritvor, ali je i dalje u Spužu gde izdržava tromesečnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Podgoričke "Vijesti" pišu da je Apelacioni sud krajem avgusta prihvatio žalbu Dinićevog branioca, ukinuo rešenje o pritvoru i vratio predmet na ponovni postupak prvostepenom Višem sudu. Viši sud mu je potom ukinuo pritvor, ali je ovaj ostao iza rešetaka zbog drugog krivičnog dela. Dinić je uhapšen u oktobru 2018, a tužilaštvo tvrdi da je po nalogu Kožara trebalo da ubije Šaranovića.

Lažni slovenački pasoši

Dejan Puzigaća ili monah Sava, u Srbiji pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Brisa Tatona, uhapšen je u Grčkoj 2015. kada je sa falsifikovanim slovenačkim dokumentima pokušao da dobije tajlandsku vizu.

Svojevremeno su mediji u Sloveniji pisali da Darko Šarić po svetu putuje sa lažnim slovenačkim pasošem. Pominjalo se da se Šarić skriva u Pretoriji, i da je u JAR ušao sa falsifikovanim slovenačkim pasošem.

Sebastjan Gica, rumunski biznismen i bivši poslanik, kada je u aprilu 2017, po poternici domovine, uhapšen u Beogradu, imao je kod sebe falsifikovani slovenački pasoš.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.