HOĆE LI BITI NASTAVLJEN KRVAVI RAT ŠKALJARACA I KAVČANA Nestanak 240 kg kokaina životom platilo ovih 40 kriminalaca
Foto: Daktilo

kraj rata?

HOĆE LI BITI NASTAVLJEN KRVAVI RAT ŠKALJARACA I KAVČANA Nestanak 240 kg kokaina životom platilo ovih 40 kriminalaca

O Vukotiću su bezbednosne službe regiona prikupile brojne operativne podatke. Navodno, sa bratom Igorom (u bekstvu) i Igorom Dedovićem (ubijen pre tri nedelje) slovio je za vođu "škaljarskog ganga"

Objavljeno:

Kotoranin Jovica Vukotić (39) navodni vođa "škaljarskog klana" izručen je u subotu po podne Crnoj Gori. Njegovo prebacivanje iz Centralnog zatvora u Beogradu obavljeno je helikopterom, uz velike mere bezbednosti. On je istog trenutka, kada je kročio na tlo Crne Gore, priveden u Više državno tužilaštvo u Podgorici, gde je saslušan povodom optužbi za pokušaj ubistva, posle čega mu je sud odredio pritvor. Vukotić je nakon toga pod jakim merama obezbeđenja sproveden u zatvor u Spužu.

Vukotić je osumnjičen da je pokušao da ubije sugrađane Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Navodno, u ovom pokušaju likvidacije dva člana suparničke ekipe, pomagali su mu Igor Dedović i Milić Minja Šaković. Dedović je ubijen prošlog meseca u Atini.

Izručenje Vukotića usledilo je posle zahteva ministarstva pravde Crne Gore. Ovaj je Kotoranin, međutim, preko advokata tražio da bude pušten na slobodu. On je prethodno u Srbiji izdržao kaznu od 15 meseci, na koju je bio osuđen zbog falsifikovanja isprava. Uhapšen je u turskom letovalištu Antalija sa lažnim dokumentima, septembra 2018. godine. Sledećeg dana izručen je Srbiji, jer je imao srpsko i crnogorsko državljanstvo. U tom trenutku za njim je bila raspisana crvena Interpolova poternica. Tražila ga je Grčka zbog sumnje da je organizovao prevoz velike količine kokaina iz Južne Amerike za tržište Zapadne Evrope.

Posle izdržane kazne u Srbiji, prebačen je u ekstradicioni pritvor. Sud je doneo odluku da se usvoji zahtev Crne Gore za njegovo izručenje. Posle odbijanja svih žalbi, ovakva odluka suda postala je pravosnažna. Čekalo se samo da ministar pravde Srbije svojim potpisom takvo rešenje "aminuje". Kada se i to dogodilo, bilo je pitanje dana i bezbednosnih procena kada će i pod kojim uslovima Vukotić biti prebačen u Crnu Goru, iako se on protivi ovakvoj odluci.

O Vukotiću su bezbednosne službe regiona prikupile brojne operativne podatke. Navodno, sa bratom Igorom (u bekstvu) i Igorom Dedovićem (ubijen pre tri nedelje) slovio je za vođu "škaljarskog ganga", koji je u krvavom sukobu sa suparničkim kotorskim "kavačkim klanom". Rat dve kotorske kriminalne ekipe, koji je do sada odneo gotovo 40 žrtava, započeo je krajem 2014. kada je u Valensiji nestalo 240 kilograma najčistijeg kokaina, vlasništvo "kavčana". Ovaj "posao" odradili su "škaljarci". Tog trenutka, međutim, započeli su međusobna ubijanja, koja do danas nisu stala. U tom krvavom sukobu prošle godine u Kotoru je ubijen i Veselin Vukotić, Jovanov i Igorov otac.

U Atini, 19. januara ove godine, ubijen je i Vukotićev kum, ali i, kako govore operativni podaci, siva eminencija "škaljarskog klana" Igor Dedović. U atinskom restoranu usmrćen je i Stevan Stamatović, desna Dedovićeva ruka i visokopozicionirani član "škaljarske ekipe".

Prema saznanjima iz istrage, njih dvojica su ubijena u znak odmazde zbog likvidacije "kavčana" Vladimira Roganovića i Davorina Baltića. Dedović i Stamatović, međutim, pominjani su i kao organizatori ubistva vođe navijačaPartizana Aleksandra Stankovića.

ŠTA SLEDI?

Naredni meseci će pokazati kako će se povratak Jovice Vukotića u Crnu Goru, pa makar i u zatvor u Spužu, odraziti sukob dva klana. Očekuje se i odgovor na pitanje da li će biti nastavljen krvavi rat.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.