SRPSKI IGUMAN POGINUO NA BADNJE VEČE: Poznati su detalji nesreće u kojoj je stradao HEROJ KOJI JE DETE SPASIO SMRTI
Arhimandrit Jovan, starešina manastira Vujan, čije je svetovno ime Milan Nikitović, stradao je u saobraćajnoj nesreći, Foto: Pritnscreen

diraktan sudar

SRPSKI IGUMAN POGINUO NA BADNJE VEČE: Poznati su detalji nesreće u kojoj je stradao HEROJ KOJI JE DETE SPASIO SMRTI

Nikitović je rođen 1946. godine u Gornjoj Trepči. Završio je Bogosloviju i na dužnost starešine manastira postavljen je 1983. godine

Objavljeno:

Arhimandrit Jovan, starešina manastira Vujan, čije je svetovno ime Milan Nikitović, stradao je u saobraćajnoj nesreći koja se na Badnji dan dogodila na magistralnom putu Čačak-Kraljevo.

Iguman je, vozeći svoju ladu nivu, nastradao u direktnom sudaru sa teretnim vozilom. Tragedija se dogodila oko 14.45 kod kružnog toka u Preljini. Prilikom paljenja badnjaka u crkvi u Gornjoj Trepči, nastradalom igumanu odata je počast minutom ćutanja, a prema rečima vernika, on će biti sahranjen u porti tog starog hrama pod planinom. Ispraćaj će najverovatnije biti održan sledećeg petka, piše Republika.

Nikitović je rođen 1946. godine u Gornjoj Trepči. Završio je Bogosloviju i na dužnost starešine manastira postavljen je 1983. godine. Od tada do danas proširen je put do ove svetinje, uvedeni su struja i telefon, popravljen je stari i napravljen novi konak i izgrađena je manastirska kapija. Čitava porodica Nikitović, inače, posvećena je crkvi. Jovanov brat Dragan bio je sveštenik u Čačku, drugi brat Arso kaluđer, dok im je sestra Jela i danas monahinja u Vujanu, gde je samo dvoje Nikitovića činilo manastirsko društvo. U ovoj svetinji se u godinama Drugog svetskog rata iskušavao Gojko Stojčević, pokojni monah Pavle, koji je zatim dve decenije bio patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Danima se molio

Nikitović je čuvao uspomene na počivšeg patrijarha Pavla, koji se u manastiru pod Vujnom izlečio od teške bolesti. Tokom 1944. godine zaposlio se kao veroučitelj i vaspitač u domu za decu izbeglu iz Bosne u Banji Koviljači, gde je, spasavajući jedno dete iz nabujale reke, teško oboleo. Tada je otišao u manastir Vujan, gde je neko vreme živeo izolovan od ostalih monaha i uspeo da se izleči.

- Dobio je jaku upalu pluća. Kako je pričao, počeo je da iskašljava krv i parčiće mesa. Danima se molio i klečao za svoje ozdravljenje. I zaista se desilo čudo - svedočio je svojevremeno iguman Jovan.

Tokom 1945. godine bratstvo iz Vujana preselilo se u manastir Blagoveštenje, gde je tada iskušenik Gojko Stojčević posle samo tri meseca zamonašio i dobio ime Pavle.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.