SRBIN ZVANI TITO PREUZEO TRŽIŠTE KOJE JE DRŽAO EL ČAPO: Ima 50 godina, bavio se boksom, ovo su SVI DETALJI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

srpski kartel

SRBIN ZVANI TITO PREUZEO TRŽIŠTE KOJE JE DRŽAO EL ČAPO: Ima 50 godina, bavio se boksom, ovo su SVI DETALJI!

Izveštavajući o tokovima kokaina peruanski portal "El comercio" navodi da Severna Amerika i Meksiko više nisu ni približno atraktivne destinacije za krijumčarenje "belog praška"

Objavljeno:

Srpski kartel u Peruu odgovoran za šverc velikih količina kokaina merenim u tonima, iz te zemlje u Istočnu Evropu, postao je veoma jak, čemu u prilog govori podatak da američka DEA sada intenzivno traga za misterioznim srpskim državljaninom, u podzemnim krugovima poznatim pod imenom Tito.

Izveštavajući o tokovima kokaina peruanski portal "El comercio" navodi da Severna Amerika i Meksiko više nisu ni približno atraktivne destinacije za krijumčarenje "belog praška", jer je tu ulogu sada preuzela Evropa. Organizovanjem transporta, kako navode, rukovodi neprobojna mreža kriminalaca na čelu sa - Srbinom.

To je potvrdio i policajac specijalne grupe Dirandru (Nacionalna uprava za borbu protiv droge) koji usko sarađuje sa američkom DEA, uporedivši ga sa El Čapom.

- Tito je postao važan cilj za DEA. Rođen je u Srbiji, ima između 45 i 50 godina, a njegov značaj možda je i veći od onoga koji je nekada imao Hoakin Guzman (El Čapo), osuđen na doživotni zatvor i još 30 godina u Americi - objašnjava agent i dodaje da je on "čudovište koje ne štedi novac kako bi zadovoljio evropsko tržište, ali se dobro brine o sebi".

foto: AP

Iako se o njemu zna, poneki detalji iz njegove biografije odgovaraju na pitanja kako je jedan Srbin uspeo da stekne toliki uticaj i postane ključni igrač za međunarodni transport tona kokaina.

- Srbin je pre deceniju bio trener uspešnih profesionalnih boksera u Srbiji. Prema policiji, u često mutnom svetu boksa uspostavio je kontakte sa južnoameričkim dilerima droge. Za kratko vreme počeo je da se bavi lekovima proizvedenim u Boliviji, Kolumbiji i Peruu, kojima je snabdevao evropsko tržište - piše ovaj portal.

Na samom početku svoje kriminalne karijere, Tito je u Južnu Ameriku slao ljude koji su sklapali i nadgledali poslove umesto njega. Dok je radio sa lekovima shvatio je da je najbolji način da roba sa južnoameričkog kontinenta stigne u Evropu prevoz u komercijalnim brodovima, kojima je prva stanica luka Anverpen u Belgiji.

Jedan od njegovih ljudi, koji je u Južnu Ameriku poslat radi kontrole pošiljke, je Zoran Jakšić (57) osuđen u aprilu ove godine na 25 godina zatvora. Jakšić je uhapšen godinu dana ranije, u velikoj akciji koju je predvodila pomenuta specijalna jedinica Dirandro, kada je iz Perua sa lažnim dokumentima pokušao da pređe u Ekvador.

foto: Profimedia

Još jednom se našao pod lupom javnosti, kada je narko-bos Horhe Medina Gaviljan pobegao iz zatvora u Peruu uz pomoć dvojica policajaca u kamionu sa smećem. Pretpostavlja se da je ovaj beg organizovao i platio Jakšić.

Titov čovek bio je i bokser David Cufaj koji je 2017. godine uhapšen u policijskoj akciji kada je zaplenjeno dve tone kokaina vrednog 800 miliona evra. Zanimljivo je da je Cufaj pušten iz zatvora da se brani za slobode, a tu mogućnost dobio je na osnovu rodbinskih veza koje navodno ima u Peruu, ali i bankovnih transakcija i akreditacije za rad u jednoj rudarskoj kompaniji. Nije prošlo mnogo, a Cufaj je nestao bez traga.

Rame uz rame sa Cufajem poslovao je i Smail Šikalo, uhapšen zbog istog kokaina kao i njegov kolega. Peruanski mediji o njemu su pisali kao o velikom igraču koji ima značajnu ulogu u transportu kokaina u Evropu.

Zanimljivo je da su Cufak i Šikalo odrasli u istoj ulici u Sarajevu i da su, baš kao i "Tito", godinama zajedno trenirali boks.

Švercovao kokain sa poznatim vozačem automobila

Jedna od skorašnjih zaplena kokaina koja se dovodila u vezu sa Titom dogodila se sredinom godine u Piuri. U policijskim evidencijama navedeno je da je Titov saučesnik u švercu bio poznati automobilista Fernando de Olazabal, za kog se sumnja da se skriva u SAD.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.