RADNIK ČISTOĆE SE POVREDIO NA POSLU PA DOBIO OTKAZ, a sada je i PREMINUO: Evo šta kaže poslodavac!
JKP Čistoća, Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

samo u srbiji

RADNIK ČISTOĆE SE POVREDIO NA POSLU PA DOBIO OTKAZ, a sada je i PREMINUO: Evo šta kaže poslodavac!

Marko Kosovac (28) preminuo nakon povreda koje je dobio radeći za JKP "Čistoća" iz Kraljeva. Poslodavac: Nije reč o otkazu, već o propisnom raskidu ugovora

Objavljeno:

Marko Kosovac (28) preminuo nakon povreda koje je dobio radeći za JKP "Čistoća" iz Kraljeva. Poslodavac: Nije reč o otkazu, već o propisnom raskidu ugovora.

Smrt Marka Kosovca (28) iz Kraljeva, koga je preduzeće "Čistoća" iz Kraljeva angažovalo na uređenju zelenih površina otvorila je pitanje položaja zaposlenih koji rade po ugovorima o privremeno-povremenim poslovima. Nesrećni mladić je pao sa traktora tokom radnog vremena, završio je u komi, a dok je bio u bolnici, dobio je otkaz.

U preduzeću koje ga je angažovalo za javne radove objašnjavaju da su mu dali otkaz jer su morali da poštuju propise. U sindikatu, međutim, kažu da je ovo samo drastičan slučaj koji govori o katastrofalnom položaju svih koji su angažovani po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima.

Pokojni Kosovac podlegao je 9. septembra povredama zadobijenim u nesreći koja se dogodila dok je prikupljao pokošenu travu u gradskom parku. On je skliznuo sa prikolice traktora preduzeća "Čistoća", a zbog veoma teških povreda glave mladić je pao u komu i iz Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu prevezen je u kragujevački Klinički centar. Prošle nedelje stanje mu se pogoršalo i preminuo je.

Poseban ton ovoj tragediji, međutim, daje činjenica da je JKP "Čistoća" raskinulo ugovor na osnovu kog je Kosovac angažovan, dok su se lekari borili za njegov život.

Ivica Bogojević, direktor kraljevačke "Čistoće", demantuje da je radnik dobio otkaz. On, međutim, priznaje, da je ugovor koji je Kosovac imao o izvršenju javnih radova raskinut, ali, kako tvrdi - po automatizmu.

- Radnik je bio angažovan na četiri meseca preko konkursa o javnim radovima, koji je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje. Reč je o takozvanim privremeno-povremenim (PP) ugovorima, koji imaju mnogo manjkavosti, i koji se automatski raskidaju kada radnik ne dođe na posao. Naša pravna služba je od 9. septembra, kada se nesreća dogodila, sve do 13. septembra, čekala da nam NSZ da mišljenje kako da postupimo u ovom slučaju - priča Bogojević.

Direktor "Čistoće" dodaje da su u odgovoru koji su dobili posle četiri dana bili citirani članovi ugovora. Prema Bogojevićevim rečima, "Čistoći" je time indirektno rečeno da ugovor - raskine.

- Nismo imali pravnog osnova da nastavimo saradnju sa Kosovcem, pa je ugovor raskinut. U međuvremenu, pošto bi izgubio zdravstveno osiguranje koje mu je bilo potrebno za lečenje, kontaktirao sam sa njegovim ocem i rekao mu koja dokumenta treba da sakupi, kako bi mladić mogao da se leči. I on je to i uradio - naglašava Bogojević, dodajući da preduzeće nije prekršilo zakon ni u jednom delu. - Sve vreme smo pratili njegovo stanje i svakog jutra dobijali informacije od lekara. Veoma mi je žao zbog tragedije.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić kaže da tragedija iz Kraljeva, nažalost dovoljno govori o položaju velikog broja ljudi, koji rade na osnovu istog ili sličnog ugovora kakav je imao i Kosovac.

- Čak i da je strogo pravno gledajući poslodavac imao obavezu da raskine ugovor, to je nedopustivo iz moralnih razloga - kaže Savić. - Ovaj slučaj, međutim, najbolje odslikava situaciju u kojoj se nalaze hiljade ljudi koji rade po "PP ugovorima" i preko agencija - najčešće su bez plaćanja prevoza, godišnjeg odmora, toplog obroka. To je totalna diskriminacija koja mora što pre da se prekine.

Sahrana posmrtnih ostataka nesrećnog mladića obavljena je juče na seoskom groblju u obližnjoj Žiči.

POSLODAVAC DA SE VODI HUMANOŠĆU

SLUČAJ iz Kraljeva pokazuje i besmislenost propisa ukoliko nije saglasan zdravom razumu i primeni u svakodnevnom životu.

- Ugovor sa stradalim radnikom svakako nije morao da bude tako ekspresno raskinut, iako nije došao na posao. Jer postoji i pitanje opravdanosti nedolaska, okolnosti slučaja, pa u krajnjoj liniji i obimom štete koju je odsustvom radnika poslodavac pretrpeo. Obaveza je svakog čoveka, pa i poslodavca da se u donošenju odluka vodi elementarnom humanošću - navodi Ranka Savić iz ASN

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.