KAD SU JELENU NAŠLI MRTVU, NIJE IMALA BURMU! Ovo su svi dokazi koji Zorana Marjanovića mogu poslati na ROBIJU
Suđenje Zoranu Marjanoviću za ubistvo supruge počine u sredu, Foto: Vladimir Šporčić, Privatna arhiva

očekuje se epilog

KAD SU JELENU NAŠLI MRTVU, NIJE IMALA BURMU! Ovo su svi dokazi koji Zorana Marjanovića mogu poslati na ROBIJU

U jedinoj odbrani koju je dosada izneo u Višem tužilaštvu Zoran je tvrdio kako mu je upravo ćerka Jana, koja je u vreme pevačicinog ubistva takođe bila na nasipu, svedok da nije ubio suprugu

Objavljeno:

Dugo očekivano suđenje za ubistvo pevačice Jelene Marjanović konačno će početi sutra u Višem sudu u Beogradu, a na optuženičkoj klupi naći će se njen suprug Zoran Marjanović.

U jedinoj odbrani koju je dosada izneo u Višem tužilaštvu Zoran je tvrdio kako mu je upravo ćerka Jana, koja je u vreme pevačicinog ubistva takođe bila na nasipu, svedok da nije ubio suprugu. Govorio je i kako su tog kobnog dana planirali da snimaju u studiju u večernjim satima.

Upravo ovom argumentacijom branio se Zoran Marjanović nakon hapšenja pred zamenikom višeg javnog tužioca. Od početka do kraja, bez obzira na mnoge spekulacije, nemogućnosti da se dokaže njegova krivica, pet nepoznatih DNK uzoraka muške osobe koji su pronađeni na Jeleninom lešu, kao i ne prisustvo Zoranovog DNK na istom, on ostaje jedini osumnjičeni u ovom slučaju.

Dokazi koje su policija i tužilaštvo prikupili protiv Zorana u slučaju ubistva Jelene Marjanović

Zoran Marjanović tereti se za teško ubistvo supruge za koje je zaprećena kazna od 40 godina zatvora.

U optužnici se navodi kako se Marjanović sa suprugom i ćerkom 2. aprila 2016. godine oko 17 časova dovezao na nasip u Borči, nakon čega je Jelena otišla da trči nasipom a on je ostao sa detetom.

U optužnici, takođe piše da je iskoristivši Jelenino poverenje Zoran nju namamio da se spuste u podnožje nasipa na kanalu dok je dete ostalo na nasipu. Kada su se spustili do kanala Zoran je Jelenu najpre ubo oštrim predmetom u glavu i u desni lakat, nakon čega je Jelena počela da beži travnatom površinom. Izgubila je patiku i mobilni telefon, kao i gumicu kojom joj je bila vezana kosa. Marjanović ju je tada sustigao, strgnuo gornji deo trenerke, a potom joj zadao više udaraca u glavu nanevši joj višestruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal. Pre smrti Jelena je udahnula vodu iz kanala, navodi se dalje u optužnici.

Obdukcioni nalaz ukazao je na to da se pevačica do poslednjeg daha borila sa ubicom, koji ju je namamio da siđe sa nasipa na livadu, a zatim počeo da je juri, čupa i udara šipkom u glavu, sve do kanala u koji je upala, sve dok je nije dokrajčio.

foto: MUP

Veštačenje mobilnog telefona Zorana Marjanovića pokazalo je da je upravo on bio u blizini mesta ubistva, a kako je obrazloženo u optužnici on je svesno isključio svoj telefon čim je stigao na nasip da bi ga ponovo uključio u 17.04 časova gde je bazna stanica locirala pevačicin telefon u vreme njene smrti. Takođe, pevačicina krv na zadnjem sedištu Marjanovićevog Mercedesa predstavlja još jedan bitan dokaz u ovom slučaju.

DNK je izolovan sa naslaga sa zadnjeg sedišta putničkog vozila marke Mercedes, pripada Jeleni Marjanović, a po svom intenzitetu odgovara jačem tragu krvi, pokazuje Tužilaštvo u optužnici protiv Marjanovića.

Treći dokaz koji ukazuje protiv Marjanovića u ovom slučaju jeste blato na njegovim pantalonama koje je nosio u vreme ubistva, a koje se podudaralo sa blatom na mestu ubistva. Struktura blata se menja na nekoliko metara, te blato koje je pronađeno na pevačicinoj kosi, blato sa pantalona istog je sastava.

Uprkos dokazima koje su policija i tužilaštvo prikupili protiv Zorana Marjanovića, iako je na predmetu radilo više od 200 policajaca ostala je enigma čime je Jelena ubijena?! Niko od nadležnih nije utvrdio šta je korišteno kao oružje, niti ga je pronašao. U vazduhu je ostalo i pitanje motiva. Svi su tvrdili da nije imala ni jednog neprijatelja, te da je bila dobra i posvećena žena i majka. Da li je Jelena želela da ostavi Zorana? Po pronalasku tela na njenoj ruci nije bilo burme, koju inače nikada nije skidala.

foto: Printscreen / Facebook

Niz pitanja na koja nema odgovora

Poslednje tri i po godine u svakoj izjavi koju je Zoran Marjanović dao za medije tvrdio je da nije kriv i da je suprugu zaista voleo. Ipak, sve do današnjeg dana ostalo je mnogo pitanja na koja nije dao odgovor i za koja nije ponudio objašnjenje. Očekuje se da će tokom suđenja koje počinje u sredu 11.09.2019. godine morati da da odgovore na ta pitanja.

Uprkos tome što je na 5 mesta na Jeleninom beživotnom telu pronađen DNK nepoznatog muškarca, a na istom izostao DNK njenog supruga Zorana, on već 41 mesec jedini osumnjičeni za njeno ubistvo.

Jedan od ključnih svedoka u postupku biće Jelenina i Zoranova ćerka Jana, koja je u vreme Jeleninog ubistva sa ocem bila na nasipu. Kobnog dana, devojčica se zajedno sa ocem i majkom dovezla na mesto stravičnog zločina, na kome je njena majka planirala da trči tog popodnevna. To je ujedno i poslednji put da je svoju majku videla živu.

Pred Višim sudom u Beogradu u sredu zakazano pripremno ročište

Ročište koje je zakazano u sredu pred Višim sudom u Beogradu uvod je za proces decenije, a očekuje se da epilog istog konačno odgovori na pitanje da li Zoran ubio Jelenu ili ne.

U godinama koje su usledile nakon ubistva ostalo je nerazjašnjeno šta se događalo od trenutka kada je Jelena otrčala u smrt do trenutka kada je njen suprug prijavio nestanak.

Postoje dve verzije onoga što se događalo u tom periodu.

Prema zvaničnoj verziji, odnosno prema onome što piše u optužnici, nakon što je Jelena otrčala nasipom, Zoran je sa ćerkom krenuo za njom, sustigavši je u trenutku kada se vraćala istom stazom. Jana je ostala na nasipu, dok je Zoran iskoristivši Jelenino poverenje nju namamio da siđe sa nasipa. Kada su se spustili sustigao ju je i zadao joj povrede tupim predmetom u lakat i glavu, nakon čega je nesrećna žena pokušala da pobegne. No, on ju je sustigao i zadao više udaraca u glavu.

Jelena se prema onome što stoji u optužnici do poslednjeg daha borila sa napadačem.

Očekuje se da će svoje suprotstavljene verzije u sredu izneti tužilaštvo i odbrana

Tužilaštvo tvrdi sledeće:

Zoran se sa Jelenom i Janom dovezao do rampe stadiona u Crvenki kod Borče, nakon čega se Jelena popela na nasip i počela da trči. Ubrzo su za njom krenuli Jana i Zoran, sustigavši je kilometar dalje od mesta sa koga je počela da trči, što je potvrdio "svedok biciklista". Prema tvrdnjama tužilaštva i nakon veštačenja Zoranovog mobilnog telefona, on je isti isključio odmah po dolasku na nasip, te nije bio vidljiv baznim stanicama.

Tužilaštvo tvrdi i da je Zoran ostavivši dete s Jelenom sišao s nasipa do kanala, nakon čega počinje tupim predmetom da je udara po glavi. Jelena je pokušavala da se odbrani, bezuspešno. Pala je u vodu. Desetak minuta nakon toga na njenom telefonu zabeležen je propušten poziv pod imenom Zlatni Mekin. Takođe, u dokaznom materijalu nalazi se i to da je Jelenina krv pronađena u "mercedesu" kojim su se dovezli na nasip tog dana.

Odbrana tvrdi sledeće:

Zoran nije trčao sa suprugom nasipom, a sve vreme od dolaska na nasip, pa sve do prijave nestanka nije se odvajao od ćerke Jane, što je i ona potvrdila u svom svedočenju.

O tome da je namerno isključio mobilni telefon nema dokaza. Moguće je da je bio nevidljiv baznim stanicama. Osim toga odbrana se poziva i na to što je pronađeno pet nepoznatih DNK uzoraka muškoh osoba na pevačicinom lešu.

Jelena se prema Zoranovim tvrdnjama ranije posekla, pa je ostavila krvavi trag na zadnjem sedištu automobila. Odbrana takođe tvrdi da je nemoguće tačno utvrditi od kada potiču tragovi.

Zoranov DNK nije pronađen nigde na beživotnom telu njegove supruge, a trag koji je pronađen sa druge strane kanala pripada ubici. Odbrana tvrdi i da Zoran nije imao motiv da ubije suprugu, a da je mala Jana krunski svedok u slučaju ubistva Jelene Marjanović.

Šipka imao teoriju o ubistvu pevačice

foto: Zorana Jevtić

Direktor CFI, Nenad Šipka, jedna je od najkontroverznijih ličnosti kada je u pitanju slučaj ubistva Jelene Marjanović.

Naime, on se tokom cele istrage javno eksponirao, navodeći kako ima teoriju o ubistvu pevačice. Jedna od njegovih najpoznatijih teorija bila je upravo ta da Jelena nije ubijena na nasipu, već da je tamo doneta i mrtva bačena.

Tužilaštvu se u više navrata nudio da svedoči, ali o njemu ni o njegovim istragama neće se govoriti na suđenju.

Bivši sudski veštak, a danas forenzičar sa sklonostima prema estradi, javnost je ostavio bez reči nakon što je snimio spot i pesmu posvećenu mrtvoj pevačici, sve vreme tvrdeći kako je idejni tvorac iste Jelenina sestra Teodora.

Zoran više puta saslušavan, porodica iskoristila "pravo na ćutanje"

foto: printscreen

Nakon što je bio uhapšen u septembru 2017. godine na saslušanju u tužilaštvu rekao je kako se protiv njega "vodi hajka" od kako je Jelena pronađena mrtva, te kako mu nije jasno zašto je to tako.

Rekao je i da su ga mnogi videli na nasipu u vreme Jeleninog nestanka.

- Videli su kako je Jelena sama otišla na nasip tako što se popela i krenula u pravcu druge rampe. Ja sam ostao s Janom i posle 15 do 20 minuta dete i ja smo se takođe popeli na nasip i krenuli u susret Jeleni. Nigde je nije bilo, dozivao sam je i bezuspešno zvao telefonom. Potom sam pozvao prijatelja policajca da ga pitam šta da radim, a zatim i oca i brata - objasnio je Marjanović na saslušanju.

foto: Filip Plavčić

Zoranov otac Vladimir, majka Zorica, stariji sin, kao i brat Miloš i snaja Milica (zvanični staratelji njegove ćerke), iskoristili su svoje zakonom predviđeno pravo da kao najbliži srodnici ne svedoče u slučaju ubistva Jelene Marjanović. No, da li će se na istu ovu odredbu zakona pozvati i tokom predstojećeg suđenja, trebalo bi da bude poznato nakon pripremnog ročišta.

Status oštećene samo za Jeleninu ćerku

foto: Zorana Jevtić

Status oštećeme i postupku imaće samo Jelenina ćerka Jana (8), koja je u trenutku ubistva majke imala pet godina, ali ne i njena sestra.

Jana je tokom istrage saslušana kao svedok u prisustvu psihologa i veštaka.

S druge strane Jelenina sestra od strica Teodora, koja je najbliži živi srodnik posle ćerke, uprkso svim naporima pravnog zastupnika porodice Krsmanović, nije dobila taj status.

foto: Zorana Jevtić

Teodorin advokat nije mogao da učestvuje u istrazi koja je vođena protiv Zorana, već je porodica angažovala Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada, koji je vodio sopstvenu istragu.

Šta se očekuje na uvodnom ročištu?

U sredu 11.09.2019. godine u Višem sudu u Beogradu na optuženičkoj klupi naći će se Zoran Marjanović, zbog ubistva Jelene Marjanović. On će se pred sudijom izjasniti po pitanju optužbi, odnosno odgovoriće na pitanje o tome da li se izjašnjava krivim ili ne.

Istog dana tužilaštvo i odbrana trebali bi da predlože svedoke za koje smatraju da su od ključnog značaja za ovaj postupak. Predviđeno je upoznavanje postupajućeg sudije sa obavljenim veštačenjima tokom istrage duge više od tri godine. Sve što tog dana predlože i tužilaštvo i odbrana, sud ima pravo da usvoji, ali i odbije ukoliko smatra da nije od važnosti za dokazivanje krivice.

(Espreso.co.rs/J.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.