SRBE PRVO DOBRO UHRANE DO OPERACIJE, A ONDA IM POVADE ORGANE, A OSTATAK TELA BACE! Jezivo svedeočenje iz žute kuće
Ozloglašena ''Žuta kuća'', Foto: Profimedia

Užas

SRBE PRVO DOBRO UHRANE DO OPERACIJE, A ONDA IM POVADE ORGANE, A OSTATAK TELA BACE! Jezivo svedeočenje iz žute kuće

Sve masovne grobnice su na privatnim zemljištima

Objavljeno:

Izvađeni organi ubijenih Srba tokom rata na Kosovu i Metohiji isporučivani su redovno od ponedeljka do srede komercijalnim letovima za Istanbul, jezive su izjave svedoka u okviru istraživanja trgovine organa tokom rata.

U istrazi koju su povodom trgovine organima vodili istražitelji UNMIK-a svedok koji je označen slovom "P" potvrdio je "znanja" da je većina članova klana braće Ramuša i Dauta Haradinaja i Naima Maljokua živela u oblasti Tropoje u Albaniji.

- Braća Haradinaj, posebno Daut, imaju veoma dobre veze sa Bliskim istokom i Turskom. Mnogi islamski fundamentalisti su se upravo pridružili terorističkoj OVK u bazama Tropoja i Kukeš, pre i u toku rata po pozivu braće Haradinaj - navodi se u Izveštaju sa oznakom "strogo poverljivo" šefa Misije za istrage zločina iz Skoplja i Prištine, Emona Smita.

Umeštanost "braće Haradinaj" u biznis

U izveštaju o ishodu razgovora koje je Smit imao sa šefom Unmikovog Odjeljenja za pravdu Polom Kofijem u vezi sa zločinima na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na "Žutu kuću" na severu Albanije navodi se ko su vođe kriminalnih klanova u oblasti Prizrena.

Prema njegovim rečima, Islam Kastrati, bivši pripadnik MUP-a Srbije i vlasnik restorana "Skenderbeg" u Dušanovu (mesto u opštini Prizren), vođa je klana "Kastrati". Bez saglasnosti i prethodno njemu plaćenog reketa niko u regiji Prizrena nije mogao da otvori bilo kakav "biznis".

Daut Haradinaj
Daut Haradinajfoto: Printscreen/Facebook

Drugi članovi tog klana su Daut, poznat kao Daći, koji je prema rečima svedoka "P" i "C" seksualni manijak, potom Fadilj koji je težak pijanac i često boravi u Elbasanu u Albaniji, Ređep i nekoliko ostalih, čijih imena "P" nije mogao da se seti, u bliskim su odnosima sa braćom Haradinaj.

U izveštaju se navodi da je drugi, "Đeljaj klan", inače blizak sa Islamom Kastratijem. Vođa ovog klana je Šićuri Đeljaj, trener fudbalskog tima "Lirija" i vlasnik restorana "Mlini" na putu za Brezovicu, u blizini Prizrena.

Prema rečima svedoka "C" i "P", njegov brat Feim Šićuri veoma je inteligentan i on je "mozak" Islama Kastratija.

U izveštaju se ističe da su klanovi Elšani, Đeljaj i Kastrati poreklom iz plemena Ljuma sa severa Albanije.

- Kastrati i Đeljaji su u krvnom srodstvu, dok Elšani sa njima nije u direktnom srodstvu, ali je poreklom iz istog plemena. Oni već decenijama održavaju odlične odnose i jasno je da ne bi mogli da se bave kriminalom, prostitucijom, reketiranjem, ucjenama i trgovinom belim robljem da ne poštuju taj njihov "Fis" zavet - dodao je Smit.

Srbi bili zarobljeni na farmama

On je preneo da mu je svedok "P" naveo i neka druga imena vezana za slične "poslovne aktivnosti". Spomenuo je izvesnog pripadnika OVK Dauta Lauša iz Suve Reke koji je kao i prethodni klanovi učestvovao u kidnapovanju Srba.

- "P" mi je rekao da su mnogi zarobljeni Srbi bili prisiljeni da rade na jednoj farmi, da su on i drugi koji su bili uključeni u prebacivanje kidnapovanih Srba imali naređenja da uklanjaju leševe Srba sa specifičnih lokacija sa Kosova i da ih prebacuju u Albaniju da bi prikrili dokaze - napisao je Smit.

Prema rečima svedoka "P", OVK je u jesen 1999. godine počela da koristi mnogo više planinske staze i puteve, kao i korita reka da bi prebacivala srpske leševe ili zarobljenike u Albaniju, zato što je postalo teže i rizičnije prelaziti granicu normalnim putem.

Svedok "C" je direktno imenovao jednu osobu uključenu u trgovinu ljudskim organima Aliju Ljujaja iz Elbasana, koji je bio u istom "biznisu" i imao dobre veze u Turskoj i još nekim bliskoistočnim zemljama.

- On je "njima" donosio novac koji je dobijao za prodate organe. Ko su to "oni", upitao sam ga? Pa, Džavid... i nekoliko drugih. Taj Džavid nema dušu, i nije me briga da vam odam njegovo ime u vezi sa ovim biznisom - naveo je u izveštaju Smit.

Autor izvještaja je prenio da je svedok "P" rekao da je lično poznavao Aliju Ljujaja i da je on rođak Islama Kastratija i Šićuri Đeljaja, kao i odličan drug Dauta Haradinaja.

- "P" mi je rekao da su koristili puno "regruta" poslije rata da obavljaju prljave poslove za OVK, poput iskopavanja i prenosa leševa u Albaniju, a neke su prisiljavali da ubijaju Srbe i albanske dezertere, i plus mnogi su prethodno dugovali novac "za zaštit", te su na ovaj način bili prisiljeni da isplate dug za "albansku stvar". Na taj način su svi bili umešani u prljave poslove i nakon toga za njih nije više bilo izlaza - naveo je Smit.

Vođeni u planine da im se "popravi krvna slika"

Svedok "C" je Smitu rekao da su "mnogi Srbi bili dovođeni visoko u planine da bi im se popravila krvna slika".

On je dodao da im je "davana dobra hrana, imali su intenzivne aktivnosti radeći na farmama i sekli drva, a posle nekog vremena, kada bi stigle porudžbine za ljudske organe, odvodili su ih u Burel gde su čekali na operaciju".

- Dan pre "operacije" odvođeni su u Fuše-Kruje, ili bolje rečeno na obližnji ranč, istočno od varoši. Nakon što bi iz njih "povadili sve što je vredelo", bili su bačeni tamo - rekao je ovaj svedok.

Prema njegovim rečima, sve te masovne grobnice su na privatnom zemljištu.

- On nam je, takođe, spomenuo da je u blizini varoši bilo neko groblje, ali bez više detalja. Konačno nam je potvrdio da je Elšani bio duboko umiješan u taj "biznis". Kada sam ga upitao za Đeljaje i Kastratije, on je odgovorio "Do đavola, s..nje... logistika... Nazvaću vas ponovo kasnije" - prenio je Smit.

"Isporuke" komercijalnim letom

Prema njegovim riječima, svedok "C" je rekao da su "od prvih dvoje Srba 'uzeli' samo dva bubrega i potom ih ubili - kasapili ih žive.

- Tada je bilo važno napraviti prodor na tržištu. Kasnije su postali mnogo uspešniji i zarađivali su do 45.000 dolara po žrtvi. Najveća isporuka u inostranstvo je bila, kada su odjednom iskasapili pet Srba i potom njihove delove tela direktno prebacili na aerodrom. On nam je kazao da su tada zaradili čitavo bogatstvo - naveo je Smit.

Prema izveštaju, druge "isporuke" su uglavnom bile nakon "komadanja" dvoje ili troje Srba odjednom.

- On (svedok C) nam je rekao da je Daut Haradinaj dolazio više puta u Tiranu da bi se uverio kako ide biznis i da se jednom prilikom posvađao sa jednom porodicom iz Fuše-Kruje, ali se sve naprasno utišalo. On nam je rekao da je Ramuš takođe dolazio u Tiranu više puta. Nije mogao ništa da nam potvrdi o direktnoj umešanosti u ovaj biznis, ali je naglasio da je on to morao da zna, pošto je sve prepustio svom bratu Dautu - dodao je Smit.

On je preneo da je isti svedok rekao da je u samu trgovinu organima bila uključena manja grupa ljudi.

Prema rečima svedoka "C", lokalni komandanti OVK su imali obavezu da svoje zarobljenike izruče Elšaniju i Dautu Haradinaju, dok vozači i pratioci transporta nisu dobijali skoro ništa u novcu.

- On mi je rekao da su isporučivali ljudske organe redovno od ponedjeljka do srede, na komercijalnim letovima za Istanbul. Takođe je rekao da je kapacitet tih aviona bio 70 do 80 putnika - napisao je Smit.

Svedok "B" je potvrdio redovnu isporuku na jutarnjem letu, ponedeljkom za Istanbul.

On nije mnogo pričao o drugim detaljima, osim što je dodao da su "operacije", takođe, rađene u Burelu, koji je na oko dva sata vožnje od aerodroma i da je postojao zarobljenički logor za Srbe u Kruji u centralnoj Albaniji, gde su oni "čekali" na "operaciju" u Fuše-Kruje "klinici".

- "C" mi je rekao da na aerodromu Rinas nisu imali nikakvih problema. Zaposlenima na aerodromu davane su pare da "zažmure", ista priča na aerodromu Istanbul - naveo je Smit.

- Fuše-Kruju su kompletno kolonizovali ljudi iz Bajram Curija i Tropoje u vreme komunizma i to je veoma opasno mesto. Kako znamo da su Haradinaji porodično povezani sa Bajram Curijem i Tropojom, onda možemo slobodno da sugerišemo da takođe imaju dobre odnose sa njihovim rođacima u Fuše-Kruji, kao i sa vlasnicima zemlje i farmi koje su koristili za ovaj prljavi "biznis" - zaključio je Smit.

Bonus video:

(Espreso.co.rs /Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.